> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
25.04.2017.

Kako koristiti kokosova vlakna u vrtlarstvu

Kokosova vlakna, u posljednje vrijeme prava revolucija u vrtlarstvu, prirodni su nusprodukt dobiven iz prerade kokosovih lupina. Koristimo ih za bolje ukorjenjivanje ili kao poboljšivača tla.

 
Tlo kao tvorevina ima višestruku funkciju, no kad govorimo o vrtlarenju najbitnije je napomenuti da je ono medij potreban za rast biljaka. 

Tipovi tala su različiti po svojoj kemijskoj i fizičkoj građi i upravo tip  tla određuje da li je ono više ili manje kvalitetno kao  medij za rast biljaka. 

Postoji li idealno tlo?
Najznačajnija karakteristika tla je vodo-zračni odnos, koji mora biti u idealnom omjeru. Tlo mora dobro zadržavati vlagu, a ujedno i biti rahlo s dovoljno dostupnog kisika oko zone korijenovih dlačica biljke. U prirodi ne nalazimo tip tla s idealnim vodo-zračnim odnosima. Laka (pjeskovita) tla su prozračna I ujedno propusna za vodu pa se brzo isušuju, U suprotnom, teška (glinena) tla dobro zadržavaju vlagu ali ona su zbijena s jako malo pora, što upućuje da teška tla nemaju dovoljno dostupnog kisika. 

 
Kako bi svako tlo bilo iskoristivo poljoprivrednici pristupaju određenim mehaničkim zahvatima u svrhu stvaranja tla s povoljnim vodo-zračnim odnosom. 

Jedan od tih postupaka primjenjiv u vrtlarstvu (hobi vrtlarenju) je miješanje vrtnog tla s kokosovim vlaknima koja kao medij za rast biljke imaju idealan vodo-zračni odnos.

 
Što su kokosova vlakna?
Osnovna prednost kokosovih vlakana je ta što, zbog svoje prirodne structure, kokosova vlakna  istovremeno osiguravaju prozračnost i zadržavanje vlage. Iz spomenutih razloga koriste se samostalno kao medij za rast biljaka ili pak kao poboljšavač tla. 

Saznajte više o prednostima kokosovih vlakana u vrtlarstvu. 
Isprobajte kokosova vlakna i u svojem vrtu! Proizvode čiju osnovu čine kokosova vlakna možete naći na policama Gradske vrtlarije Parkova d.d. na adresi Gustava Krkleca 1, Varaždin.

Ostali blog postovi

Kako obraniti vrt od napada šimširovog moljca?

Šimširov moljac je nova strana vrsta u našem području. Ovaj opasni nametnik širi se Hrvatskom, a borba protiv njega je mukotrpna jer do sada kod nas nema poznatog sredstva koje će ga trajno izbaciti/uništiti.

USUSRET PROLJEĆU - vrijeme je za prve radove u vrtu!

I dok  većina biljnog svijeta još spava, prvi biljni vjesnici proljeća sigurno proviruju iz tla i nagovješčuju da će se i ostalo bilje uskoro trgnut iz faze zimskog mirovanja te će prvi ovogodišnji sokovi prokolati njihovim žilama.

Pupovi  drveća (voćaka, ukrasnog drveća, grmlja, penjačica te vinove loze) uskoro će početi bubriti, što nam ukazuje da je pravo vrijeme za zimsku rezidbu. 

Kada i kako orezivati ruže?

Da bi osigurali trajnost i ljepotu naših ruža potrebno ih je prikraćivati u jesen i rezati u proljeće. Prikraćivanjem u jesen štitimo i formiramo ruže, a rezom u proljeće utječemo na samu cvatnju ruža. Rezom na jesen se prikraćuju izbojci, do te mjere da ih ne lomi snijeg ili vjetar. Tako joj „produžujemo mladost“. Na jesen se također prilikom rezidbe štiti biljka. Nagrnemo zemlju na stabljiku. Na to stavimo grane zimzelenih biljaka. Naime, stabljici je potrebno osigurati dovoljnu količinu vlage, budući da je zimsko sunce isušuje. Kod ruža stablašica radimo i zaštitu krošnje na način da ju zagrnemo ili jutom ili zimzelenim granama. 
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook