> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
25.04.2017.

Kako koristiti kokosova vlakna u vrtlarstvu

Kokosova vlakna, u posljednje vrijeme prava revolucija u vrtlarstvu, prirodni su nusprodukt dobiven iz prerade kokosovih lupina. Koristimo ih za bolje ukorjenjivanje ili kao poboljšivača tla.

 
Tlo kao tvorevina ima višestruku funkciju, no kad govorimo o vrtlarenju najbitnije je napomenuti da je ono medij potreban za rast biljaka. 

Tipovi tala su različiti po svojoj kemijskoj i fizičkoj građi i upravo tip  tla određuje da li je ono više ili manje kvalitetno kao  medij za rast biljaka. 

Postoji li idealno tlo?
Najznačajnija karakteristika tla je vodo-zračni odnos, koji mora biti u idealnom omjeru. Tlo mora dobro zadržavati vlagu, a ujedno i biti rahlo s dovoljno dostupnog kisika oko zone korijenovih dlačica biljke. U prirodi ne nalazimo tip tla s idealnim vodo-zračnim odnosima. Laka (pjeskovita) tla su prozračna I ujedno propusna za vodu pa se brzo isušuju, U suprotnom, teška (glinena) tla dobro zadržavaju vlagu ali ona su zbijena s jako malo pora, što upućuje da teška tla nemaju dovoljno dostupnog kisika. 

 
Kako bi svako tlo bilo iskoristivo poljoprivrednici pristupaju određenim mehaničkim zahvatima u svrhu stvaranja tla s povoljnim vodo-zračnim odnosom. 

Jedan od tih postupaka primjenjiv u vrtlarstvu (hobi vrtlarenju) je miješanje vrtnog tla s kokosovim vlaknima koja kao medij za rast biljke imaju idealan vodo-zračni odnos.

 
Što su kokosova vlakna?
Osnovna prednost kokosovih vlakana je ta što, zbog svoje prirodne structure, kokosova vlakna  istovremeno osiguravaju prozračnost i zadržavanje vlage. Iz spomenutih razloga koriste se samostalno kao medij za rast biljaka ili pak kao poboljšavač tla. 

Saznajte više o prednostima kokosovih vlakana u vrtlarstvu. 
Isprobajte kokosova vlakna i u svojem vrtu! Proizvode čiju osnovu čine kokosova vlakna možete naći na policama Gradske vrtlarije Parkova d.d. na adresi Gustava Krkleca 1, Varaždin.

Ostali blog postovi

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook