> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
25.04.2017.

Kako koristiti kokosova vlakna u vrtlarstvu

Kokosova vlakna, u posljednje vrijeme prava revolucija u vrtlarstvu, prirodni su nusprodukt dobiven iz prerade kokosovih lupina. Koristimo ih za bolje ukorjenjivanje ili kao poboljšivača tla.

 
Tlo kao tvorevina ima višestruku funkciju, no kad govorimo o vrtlarenju najbitnije je napomenuti da je ono medij potreban za rast biljaka. 

Tipovi tala su različiti po svojoj kemijskoj i fizičkoj građi i upravo tip  tla određuje da li je ono više ili manje kvalitetno kao  medij za rast biljaka. 

Postoji li idealno tlo?
Najznačajnija karakteristika tla je vodo-zračni odnos, koji mora biti u idealnom omjeru. Tlo mora dobro zadržavati vlagu, a ujedno i biti rahlo s dovoljno dostupnog kisika oko zone korijenovih dlačica biljke. U prirodi ne nalazimo tip tla s idealnim vodo-zračnim odnosima. Laka (pjeskovita) tla su prozračna I ujedno propusna za vodu pa se brzo isušuju, U suprotnom, teška (glinena) tla dobro zadržavaju vlagu ali ona su zbijena s jako malo pora, što upućuje da teška tla nemaju dovoljno dostupnog kisika. 

 
Kako bi svako tlo bilo iskoristivo poljoprivrednici pristupaju određenim mehaničkim zahvatima u svrhu stvaranja tla s povoljnim vodo-zračnim odnosom. 

Jedan od tih postupaka primjenjiv u vrtlarstvu (hobi vrtlarenju) je miješanje vrtnog tla s kokosovim vlaknima koja kao medij za rast biljke imaju idealan vodo-zračni odnos.

 
Što su kokosova vlakna?
Osnovna prednost kokosovih vlakana je ta što, zbog svoje prirodne structure, kokosova vlakna  istovremeno osiguravaju prozračnost i zadržavanje vlage. Iz spomenutih razloga koriste se samostalno kao medij za rast biljaka ili pak kao poboljšavač tla. 

Saznajte više o prednostima kokosovih vlakana u vrtlarstvu. 
Isprobajte kokosova vlakna i u svojem vrtu! Proizvode čiju osnovu čine kokosova vlakna možete naći na policama Gradske vrtlarije Parkova d.d. na adresi Gustava Krkleca 1, Varaždin.

Ostali blog postovi

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kvrgava limeta - izvor zdravlja u žarko zelenoj kori

Citrus hystrix, kaffir lime, kvrgava limeta - nazivi su ovo za biljku iz roda Citrusa koja je gotovo u potpunosti iskoristiva s obzirom da se u prehrani ljudi koristi njeno lišće i plod.

Kvrgava limeta je zimzeleni grm koji se na kontinentu se uzgaja kao lončanica koju je tokom zime potrebno skloniti u prozračne i svijetle prostorije u kojim temperatura zraka ne spušta ispod ništice. 

Odrasle sadnice kvrgave limete naći ćete u Gradskoj vrtlariji Parkova.

ASIMINA TRILOBA – DAŠAK EGZOTIKE U VRTU!

Asimina je vrsta koja se ubraja u egzotično voće ali je otporna na negativne temperature i mraz. Uzgaja se zbog svojih plodova koji okusom podsjećaju na kombinaciju banane, manga i ananasa. U našem podneblju nema štetočina koje bi mogle ugroziti njen uzgoj.
Asiminu možete nabaviti u vrtnom centru Parkova.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook