> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.agr.
07.06.2017.

Bioraznolikost – čarolija naše planete!

Biološka raznolikost je ukupna raznolikost svog života na našoj planeti, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Također, izraz je to kojim se pokušava ukazati na važnost što veće zastupljenosti različitih organizama u ekosustavu.

 Ljudska vrsta, biljne vrste, životinjske vrste, voda, atmosfera, tlo prirodni su resursi koji u suživotu (zajedništvu) čine dio ekosustava naše planete. Stoga ekologija nije ništa drugo no međuodnos između prirodnih resursi.Ljudska vrsta ovisna je o biološkoj raznolikosti pa stoga ako dolazi do gubitka biološke raznolikosti i osnovna sredstva za život (voda, hrana) naći će se u opasnosti a samim time ugrožava se i naše zdravlje. Najveći paradoks leži u tome što zapravo ljudske aktivnosti u najvećoj mjeri pridonose gubitku biološke raznolikosti. Gubimo mnoge biljne i životinjske vrste, a dostupnost prirodnih resursi se smanjuje.

 
Vrste danas izumiru 1000 puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima, odnosno bez utjecaja čovjeka.
Stručnjaci procjenjuju da svake godine nestane između 0,01 do 0,1% od cjelokupnog broja vrsta. Kad se za primjer uzme da je niža procjena ukupnog broja vrsta točna, odnosno da postoji oko 2 milijuna različitih vrsta na našem planetu, onda godišnje nestane između 200 i 2000 vrsta.

 
Ostali blog postovi

7 tajni prodavača božićnih drvca

Božićno drvce neosporno je dio tradicije. A kako bi vam olakšali odabir drvca koje bi imalo miris i izgledalo svježe barem mjesec, za vas smo odabrali 7 sitnica na koje treba obratiti pažnju. 

Balirano, kontejnirano ili golog korijena?

Često se kad posegnete za kupnjom neke biljke za uređenje svoje okućnice u vrtnim centrima  susrećete s izrazima poput balirani korijen, kontejnirani ili goli korijen. Svaki od ovih tipova ima svoje prednosti i nedostatke i ni jedan nije idealan za sve uvijete sadnje. U nastavku nastojat ćemo vam pobliže objasniti što pojedini izraz predstavlja. Kraljice jeseni

Kad krajolici tijekom kasne jeseni i na zimu poprime melankoličan ton jednoličnog sivila kojeg nam u većem djelu te sezone pružaju vremenske (ne)prilike, na red dolazi cvatnja vrijeskova. Intenzivnim bojama svojih cvjetova Calluna i Erica razbijaju tmurnu melankoliju krajolika gdje god se nađu te ih se s pravom naziva „kraljice jeseni“.


Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook