> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.agr.
07.06.2017.

Bioraznolikost – čarolija naše planete!

Biološka raznolikost je ukupna raznolikost svog života na našoj planeti, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Također, izraz je to kojim se pokušava ukazati na važnost što veće zastupljenosti različitih organizama u ekosustavu.

 Ljudska vrsta, biljne vrste, životinjske vrste, voda, atmosfera, tlo prirodni su resursi koji u suživotu (zajedništvu) čine dio ekosustava naše planete. Stoga ekologija nije ništa drugo no međuodnos između prirodnih resursi.Ljudska vrsta ovisna je o biološkoj raznolikosti pa stoga ako dolazi do gubitka biološke raznolikosti i osnovna sredstva za život (voda, hrana) naći će se u opasnosti a samim time ugrožava se i naše zdravlje. Najveći paradoks leži u tome što zapravo ljudske aktivnosti u najvećoj mjeri pridonose gubitku biološke raznolikosti. Gubimo mnoge biljne i životinjske vrste, a dostupnost prirodnih resursi se smanjuje.

 
Vrste danas izumiru 1000 puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima, odnosno bez utjecaja čovjeka.
Stručnjaci procjenjuju da svake godine nestane između 0,01 do 0,1% od cjelokupnog broja vrsta. Kad se za primjer uzme da je niža procjena ukupnog broja vrsta točna, odnosno da postoji oko 2 milijuna različitih vrsta na našem planetu, onda godišnje nestane između 200 i 2000 vrsta.

 
Ostali blog postovi

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook