> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.agr.
07.06.2017.

Bioraznolikost – čarolija naše planete!

Biološka raznolikost je ukupna raznolikost svog života na našoj planeti, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Također, izraz je to kojim se pokušava ukazati na važnost što veće zastupljenosti različitih organizama u ekosustavu.

 Ljudska vrsta, biljne vrste, životinjske vrste, voda, atmosfera, tlo prirodni su resursi koji u suživotu (zajedništvu) čine dio ekosustava naše planete. Stoga ekologija nije ništa drugo no međuodnos između prirodnih resursi.Ljudska vrsta ovisna je o biološkoj raznolikosti pa stoga ako dolazi do gubitka biološke raznolikosti i osnovna sredstva za život (voda, hrana) naći će se u opasnosti a samim time ugrožava se i naše zdravlje. Najveći paradoks leži u tome što zapravo ljudske aktivnosti u najvećoj mjeri pridonose gubitku biološke raznolikosti. Gubimo mnoge biljne i životinjske vrste, a dostupnost prirodnih resursi se smanjuje.

 
Vrste danas izumiru 1000 puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima, odnosno bez utjecaja čovjeka.
Stručnjaci procjenjuju da svake godine nestane između 0,01 do 0,1% od cjelokupnog broja vrsta. Kad se za primjer uzme da je niža procjena ukupnog broja vrsta točna, odnosno da postoji oko 2 milijuna različitih vrsta na našem planetu, onda godišnje nestane između 200 i 2000 vrsta.

 
Ostali blog postovi

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kvrgava limeta - izvor zdravlja u žarko zelenoj kori

Citrus hystrix, kaffir lime, kvrgava limeta - nazivi su ovo za biljku iz roda Citrusa koja je gotovo u potpunosti iskoristiva s obzirom da se u prehrani ljudi koristi njeno lišće i plod.

Kvrgava limeta je zimzeleni grm koji se na kontinentu se uzgaja kao lončanica koju je tokom zime potrebno skloniti u prozračne i svijetle prostorije u kojim temperatura zraka ne spušta ispod ništice. 

Odrasle sadnice kvrgave limete naći ćete u Gradskoj vrtlariji Parkova.

ASIMINA TRILOBA – DAŠAK EGZOTIKE U VRTU!

Asimina je vrsta koja se ubraja u egzotično voće ali je otporna na negativne temperature i mraz. Uzgaja se zbog svojih plodova koji okusom podsjećaju na kombinaciju banane, manga i ananasa. U našem podneblju nema štetočina koje bi mogle ugroziti njen uzgoj.
Asiminu možete nabaviti u vrtnom centru Parkova.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook