> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
08.06.2017.

Biološka raznolikost ima svoj dan

Kako bi se ukazalo na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju, Ujedinjeni narodi su 1993. godine dan 22. svibnja proglasili Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International Day for Biological Diversity).

Hrvatski sabor je donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja, na Međunarodni dan biološke raznolikosti, obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

VRATIMO DIVLJINU!
 
Međunarodni dan biološke raznolikosti 22. svibnja 2017. godine obilježen je i u Botaničkom vrtu Prirodoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu „LET IT GROW“ „Vratimo Divljinu!“ kampanje održane su različite radionice poput: „HRVATSKO SAMONIKLO BLAGO“, „CVJETNA LIVADA“, „SJEMENKE IZ DAVNINE“  te  „PTICE STANARICE VRTA“ . 

 
Sudjelovanjem u programu kampanje, uz stručno vodstvo hrvatskih biologa, na radionicama nam se ukazalo na značaj biološke raznolikosti te kojim načinima pristupiti njenom očuvanju. „LET IT GROW“ „Vratimo Divljinu!“ je združena kampanja tri europske najveće znanstvene zajednice (udruge): Europskog konzorcija zooloških vrtova i akvarija (EAZA), Europske mreže znanstvenih centara i muzeja (Ecsite) te Svjetske udruge botaničkih vrtova (BGCI).  

 
Cilj ove kampanje je da se zajedničkim snagama pomogne našim prirodnim zajednicama da postanu utočišta divljim vrstama biljaka i životinja i ostalim živim stvorenjima odnosno da te iste zajednice postanu funkcionalni ekosustavi koji će zaštititi naš kontinent od gubitka biološke raznolikosti i napada invazivnih vrsta.

ZELENA MREŽA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI
Tako je Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Zelena mreža biološke raznolikosti“. Cilj njihovog projekta je uključivanje što većeg broja ljudi u očuvanje lokalne biološke raznolikosti, o kojoj ovisi i opstanak samog čovjeka. Različite otvorene površine Grada Zagreba i Zagrebačke županije uređuju se tako da pružaju mogućnost života, rasta i razmnožavanja lokalnim autohtonim biljnim i životinjskim vrstama. 

Ostali blog postovi

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 

Jesenska sadnja lukovica za proljetni vatromet boja u vrtovima

Kad jesen pokuca na vrata i kad mazi naša osjetila ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana, a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju. 

Zašto koristiti ekološka gnojiva na jesen?

Svjesni smo sve većeg zagađenja zraka, vode i hrane i želimo biti dio pokretačkog lanca bio održive poljoprivrede! Zbog toga smo u svojoj Gradskoj vrtlariji u Varaždinu u ponudu uveli peletirana gnojiva namijenjene za biodinamičke, organske tj, popularno zvane „ekološke“ vrtove. 
Osim osnovnih organskog gnojiva ponudili smo i peletirana gnojiva organskog porijekla koja su mineralnim sastavom prilagođena za uzgoj određenih vrste biljaka (mediteransko bilje, voćne sadnice, četinjače, ruže, borovnice te gnojivo za travnjake).
Eko asortiman se kontinuirano nadopunjuje sukladno sezonskim potrebama, pa u Gradskoj vrtlariji Parkova možete nabaviti ekološka gnojiva, ekološka sredstva za zaštitu bolja, ekološke poboljšivače tla, ekološke ojačivaće bilja...
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook