> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
08.06.2017.

Biološka raznolikost ima svoj dan

Kako bi se ukazalo na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju, Ujedinjeni narodi su 1993. godine dan 22. svibnja proglasili Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International Day for Biological Diversity).

Hrvatski sabor je donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja, na Međunarodni dan biološke raznolikosti, obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

VRATIMO DIVLJINU!
 
Međunarodni dan biološke raznolikosti 22. svibnja 2017. godine obilježen je i u Botaničkom vrtu Prirodoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu „LET IT GROW“ „Vratimo Divljinu!“ kampanje održane su različite radionice poput: „HRVATSKO SAMONIKLO BLAGO“, „CVJETNA LIVADA“, „SJEMENKE IZ DAVNINE“  te  „PTICE STANARICE VRTA“ . 

 
Sudjelovanjem u programu kampanje, uz stručno vodstvo hrvatskih biologa, na radionicama nam se ukazalo na značaj biološke raznolikosti te kojim načinima pristupiti njenom očuvanju. „LET IT GROW“ „Vratimo Divljinu!“ je združena kampanja tri europske najveće znanstvene zajednice (udruge): Europskog konzorcija zooloških vrtova i akvarija (EAZA), Europske mreže znanstvenih centara i muzeja (Ecsite) te Svjetske udruge botaničkih vrtova (BGCI).  

 
Cilj ove kampanje je da se zajedničkim snagama pomogne našim prirodnim zajednicama da postanu utočišta divljim vrstama biljaka i životinja i ostalim živim stvorenjima odnosno da te iste zajednice postanu funkcionalni ekosustavi koji će zaštititi naš kontinent od gubitka biološke raznolikosti i napada invazivnih vrsta.

ZELENA MREŽA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI
Tako je Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Zelena mreža biološke raznolikosti“. Cilj njihovog projekta je uključivanje što većeg broja ljudi u očuvanje lokalne biološke raznolikosti, o kojoj ovisi i opstanak samog čovjeka. Različite otvorene površine Grada Zagreba i Zagrebačke županije uređuju se tako da pružaju mogućnost života, rasta i razmnožavanja lokalnim autohtonim biljnim i životinjskim vrstama. 

Ostali blog postovi

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook