Blog - Parkovi d.d. - Varaždin
 

> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
01.12.2017.

Balirano, kontejnirano ili golog korijena?

Često se kad posegnete za kupnjom neke biljke za uređenje svoje okućnice u vrtnim centrima  susrećete s izrazima poput balirani korijen, kontejnirani ili goli korijen. Svaki od ovih tipova ima svoje prednosti i nedostatke i ni jedan nije idealan za sve uvijete sadnje. U nastavku nastojat ćemo vam pobliže objasniti što pojedini izraz predstavlja. 

Biljke golog korijena
Biljke golog korijena iz rasadnika se vade bez tla oko korijena. Prednost ovog tipa biljaka je ta da su lakše za transport i jeftinije. Kako je od biljaka golog korijena potrebno poduzeti posebnu pažnju kod vlaženja korijena, te se biljke u vrtnim centrima trape u zemlju. 

 

S golim korijenom najčešće se prodaju voćne sadnice. Listopadno drveće/grmlje koje se prodaje s golim korijenom ne bi smjelo biti veće od 5 cm, dok crnogorično bilje s golim korijenom može biti veličine do 60 cm. 

Nakon što kupite ovakvu biljku poželjno ju je i odmah posaditi. Ako to nije moguće, utrapite ju na način kao što je bila u vrtnom centru gdje ste je kupili. 

Najbolje vrijeme za iskapanje, a potom i sadnju, je kasna jesen kad biljka potpuno uđe u fazu mirovanja, kad bjelogorica odbaci lišće a crnogoricom prestanu kolati sokovi. U rano proljeće se također može obaviti sadnja bilja s golim korijenom ali svakako prije početka bubrenja pupova.

Biljke s baliranim korijenom
Ovo bilje izvađeno je iz rasadnika tako da se korijen iskopa s grudom zemlje. Korijen se tako minimalno presijeca, a sa zemljom predstavlja balu. S obzirom na to da se u bali nalazi grubo korijenje i sitne korijenove dlačice, smanjen je šok kod presađivanja baliranog bilja. 

 
Bala se nakon vađenja čvrsto omata prirodnim materijalom, običnom jutom, kako se zemlja ne bi osipala s korijena. Juta se još dodatno može učvrstiti sa žičanom mrežom. 

Bilje s baliranim korijenom je skuplje od onog s golim korijenom, više teži zbog grude zemlje ali općenito se brže i bolje ukorjenjuje prilikom sadnje na stalno mjesto. Idealno vrijeme za presadnju ovog tipa bilja s baliranim korijenom također je u fazi mirovanja bilja (jesen kad stane biljna vegetacija i rano proljeće prije početka nove vegetacije).

Kontejnirane biljke
Drveće i grmlje se ponekad uzgaja u loncima (kontejnerima) te se kako takvo prodaje. Lonci u kojima se bilje uzgaja su od različitog materijala (najčešće plastični ili od komprimiranog treseta) te različitih veličina. Prilikom presađivanja bilja iz kontejnera ukorjenjivanje je maksimalno jer korijenje ostane neoštećeno. 

 
Kontejnirano bilje je najskuplje. Teže je od bilja s golim korijenom, no lakše je od baliranog. Kontejnirano bilje pogodno je za sadnju tijekom čitave godine. Ako se sadi u kasno proljeće ili ljeto (izvan sezone sadnje) potrebno je voditi brigu oko zalijevanja i ne dozvoliti da se zemlja oko posađene biljke prosuši jer nova biljka nije razvila novo korijenje u dublje i vlažnije slojeve tla.


Ostali blog postovi

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Unatoč ovim za nju idealnim uvjetima, Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook