> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
01.12.2017.

Balirano, kontejnirano ili golog korijena?

Često se kad posegnete za kupnjom neke biljke za uređenje svoje okućnice u vrtnim centrima  susrećete s izrazima poput balirani korijen, kontejnirani ili goli korijen. Svaki od ovih tipova ima svoje prednosti i nedostatke i ni jedan nije idealan za sve uvijete sadnje. U nastavku nastojat ćemo vam pobliže objasniti što pojedini izraz predstavlja. 

Biljke golog korijena
Biljke golog korijena iz rasadnika se vade bez tla oko korijena. Prednost ovog tipa biljaka je ta da su lakše za transport i jeftinije. Kako je od biljaka golog korijena potrebno poduzeti posebnu pažnju kod vlaženja korijena, te se biljke u vrtnim centrima trape u zemlju. 

 

S golim korijenom najčešće se prodaju voćne sadnice. Listopadno drveće/grmlje koje se prodaje s golim korijenom ne bi smjelo biti veće od 5 cm, dok crnogorično bilje s golim korijenom može biti veličine do 60 cm. 

Nakon što kupite ovakvu biljku poželjno ju je i odmah posaditi. Ako to nije moguće, utrapite ju na način kao što je bila u vrtnom centru gdje ste je kupili. 

Najbolje vrijeme za iskapanje, a potom i sadnju, je kasna jesen kad biljka potpuno uđe u fazu mirovanja, kad bjelogorica odbaci lišće a crnogoricom prestanu kolati sokovi. U rano proljeće se također može obaviti sadnja bilja s golim korijenom ali svakako prije početka bubrenja pupova.

Biljke s baliranim korijenom
Ovo bilje izvađeno je iz rasadnika tako da se korijen iskopa s grudom zemlje. Korijen se tako minimalno presijeca, a sa zemljom predstavlja balu. S obzirom na to da se u bali nalazi grubo korijenje i sitne korijenove dlačice, smanjen je šok kod presađivanja baliranog bilja. 

 
Bala se nakon vađenja čvrsto omata prirodnim materijalom, običnom jutom, kako se zemlja ne bi osipala s korijena. Juta se još dodatno može učvrstiti sa žičanom mrežom. 

Bilje s baliranim korijenom je skuplje od onog s golim korijenom, više teži zbog grude zemlje ali općenito se brže i bolje ukorjenjuje prilikom sadnje na stalno mjesto. Idealno vrijeme za presadnju ovog tipa bilja s baliranim korijenom također je u fazi mirovanja bilja (jesen kad stane biljna vegetacija i rano proljeće prije početka nove vegetacije).

Kontejnirane biljke
Drveće i grmlje se ponekad uzgaja u loncima (kontejnerima) te se kako takvo prodaje. Lonci u kojima se bilje uzgaja su od različitog materijala (najčešće plastični ili od komprimiranog treseta) te različitih veličina. Prilikom presađivanja bilja iz kontejnera ukorjenjivanje je maksimalno jer korijenje ostane neoštećeno. 

 
Kontejnirano bilje je najskuplje. Teže je od bilja s golim korijenom, no lakše je od baliranog. Kontejnirano bilje pogodno je za sadnju tijekom čitave godine. Ako se sadi u kasno proljeće ili ljeto (izvan sezone sadnje) potrebno je voditi brigu oko zalijevanja i ne dozvoliti da se zemlja oko posađene biljke prosuši jer nova biljka nije razvila novo korijenje u dublje i vlažnije slojeve tla.


Ostali blog postovi

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kvrgava limeta - izvor zdravlja u žarko zelenoj kori

Citrus hystrix, kaffir lime, kvrgava limeta - nazivi su ovo za biljku iz roda Citrusa koja je gotovo u potpunosti iskoristiva s obzirom da se u prehrani ljudi koristi njeno lišće i plod.

Kvrgava limeta je zimzeleni grm koji se na kontinentu se uzgaja kao lončanica koju je tokom zime potrebno skloniti u prozračne i svijetle prostorije u kojim temperatura zraka ne spušta ispod ništice. 

Odrasle sadnice kvrgave limete naći ćete u Gradskoj vrtlariji Parkova.

ASIMINA TRILOBA – DAŠAK EGZOTIKE U VRTU!

Asimina je vrsta koja se ubraja u egzotično voće ali je otporna na negativne temperature i mraz. Uzgaja se zbog svojih plodova koji okusom podsjećaju na kombinaciju banane, manga i ananasa. U našem podneblju nema štetočina koje bi mogle ugroziti njen uzgoj.
Asiminu možete nabaviti u vrtnom centru Parkova.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook