Blog - Parkovi d.d. - Varaždin
 

> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
03.04.2018.

Idemo saditi!

Proljetna sadnja cvijeća, vrtlarski posao kojem odmah vidimo rezultate, jedna je od najdražih aktivnosti vrtlara. Aktivnost je kojom u kratkom roku unosimo boje u vrt, popunjavamo naše cvjetnjake i oblikujemo njihov izgled za jednu ili više godina. Iako ćemo do prave preobrazbe naših vrtova ipak pričekati nekoliko tjedana nakon sadnje, proljetna sadnja cvijeća sve nas veseli pa vam za nju donosimo i nekoliko savjeta.

Ne pretjerujte!
Teško je odoljeti ponudi u vrtnom centru i različitim opojnim kombinacijama  koje nam padaju na pamet kada smo, nakon zimskog perioda, željni ljetnog ugođaja i očarani bojama, mirisima i oblicima koje nam se nude. Ipak, pazite da ne postignete upravo ono što ne želite – previše sadnica na premalo prostora ili preveliki udio biljaka proljetne cvatnje u vrtu.

Planirajte!
Kada ste prekopali gredice, usitnili grumenove zemlje i očistili tlo od korova, poslažite sadnice na mjesta na koja ste ih zamislili posaditi. Sad još imate vremena malo ih razmjestiti kako bi se najbolje uklopile među postojeće bilje ili stvorile baš onakav doživljaj vrta kakav želite.

Zadržite zemlju na korijenu
Zalijte biljke koje ste kupili u teglama prije i pazite da ih oslobađate njihovih posuda dok su pored ili već u jami za sadnju. Bilje balirano u pamuk ili druge materijale koji će se raspasti u zemlji ne trebate oslobađati bale, dovoljno je da napravite proreze na bali. Ne želite da se zemlja osipa s korijena!

Pripremite biljke za sadnju
Jama u koju stavljate biljke treba biti dovoljno duboka i široka da u nju stane korijen bez savijanja, dok sama dubina sadnje nije ista kod svih biljaka. Neke morate izričito posaditi na veću dobinu, dok nekima odgovara da budu posađene pliće inače neće ni rasti ni cvjetati. Većina pak drvenastih biljaka traži sadnju na istu dubinu na kojoj su rasle u loncu ili u rasadniku u tlu. Posavjetujte se s trgovcem ili proučite upute koje se kod nekih biljaka mogu naći na samom pakiranju.
Prije sadnje odrežite oštrim škarama suhe i oštećene dijelove korijena, a korijenje koje se uplelo razdvojite iz čvora i malo raširite.
Dobro popunite jamu za sadnju i rukama pritisnite zemlju, ako je tlo suho zemlju pritisnite jače. Zalijevajte u jamu već tijekom ispune jame zemljom.
Pri sadnji dodajte humus ili kompost kako biste poboljšali strukturu tla i nakon sadnje obilno zalijte.

Varljivo proljetno vrijeme prijeti tek zasađenim biljkama
Kupujete li biljke u trgovačkim centrima veća je vjerojatnost da će one biti osjetljivije na varljivo proljetno vrijeme od biljaka koje su nabavljene u lokalnim rasadnicima i izložene vanjskim uvjetima. Naime, biljke koje su bile unutra ili u zaštićenim prostorima kada smo ih kupili teže će podnijeti niže temperature kada ih stavimo u vrtove.
Ni visoke proljetne temperature nisu bezazlene za razvoj biljaka. Kada zbog sunca i viših temperatura naše biljke u svojem nadzemnom dijelu krenu rasti gotovo na očigled, nedovoljno razvijen korjenov sustav ne može ih adekvatno opskrbljivati hranom.


Uživajte u ovim proljetnim danima i prvim radovima u vrtu zajedno s nama! U vrtnom centru Parkova čeka vas bogata ponuda bilja i savjeti stručnjaka uz koje će i vaš vrt zablistati ove sezone.

Ostali blog postovi

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Unatoč ovim za nju idealnim uvjetima, Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook