> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
03.04.2018.

Idemo saditi!

Proljetna sadnja cvijeća, vrtlarski posao kojem odmah vidimo rezultate, jedna je od najdražih aktivnosti vrtlara. Aktivnost je kojom u kratkom roku unosimo boje u vrt, popunjavamo naše cvjetnjake i oblikujemo njihov izgled za jednu ili više godina. Iako ćemo do prave preobrazbe naših vrtova ipak pričekati nekoliko tjedana nakon sadnje, proljetna sadnja cvijeća sve nas veseli pa vam za nju donosimo i nekoliko savjeta.

Ne pretjerujte!
Teško je odoljeti ponudi u vrtnom centru i različitim opojnim kombinacijama  koje nam padaju na pamet kada smo, nakon zimskog perioda, željni ljetnog ugođaja i očarani bojama, mirisima i oblicima koje nam se nude. Ipak, pazite da ne postignete upravo ono što ne želite – previše sadnica na premalo prostora ili preveliki udio biljaka proljetne cvatnje u vrtu.

Planirajte!
Kada ste prekopali gredice, usitnili grumenove zemlje i očistili tlo od korova, poslažite sadnice na mjesta na koja ste ih zamislili posaditi. Sad još imate vremena malo ih razmjestiti kako bi se najbolje uklopile među postojeće bilje ili stvorile baš onakav doživljaj vrta kakav želite.

Zadržite zemlju na korijenu
Zalijte biljke koje ste kupili u teglama prije i pazite da ih oslobađate njihovih posuda dok su pored ili već u jami za sadnju. Bilje balirano u pamuk ili druge materijale koji će se raspasti u zemlji ne trebate oslobađati bale, dovoljno je da napravite proreze na bali. Ne želite da se zemlja osipa s korijena!

Pripremite biljke za sadnju
Jama u koju stavljate biljke treba biti dovoljno duboka i široka da u nju stane korijen bez savijanja, dok sama dubina sadnje nije ista kod svih biljaka. Neke morate izričito posaditi na veću dobinu, dok nekima odgovara da budu posađene pliće inače neće ni rasti ni cvjetati. Većina pak drvenastih biljaka traži sadnju na istu dubinu na kojoj su rasle u loncu ili u rasadniku u tlu. Posavjetujte se s trgovcem ili proučite upute koje se kod nekih biljaka mogu naći na samom pakiranju.
Prije sadnje odrežite oštrim škarama suhe i oštećene dijelove korijena, a korijenje koje se uplelo razdvojite iz čvora i malo raširite.
Dobro popunite jamu za sadnju i rukama pritisnite zemlju, ako je tlo suho zemlju pritisnite jače. Zalijevajte u jamu već tijekom ispune jame zemljom.
Pri sadnji dodajte humus ili kompost kako biste poboljšali strukturu tla i nakon sadnje obilno zalijte.

Varljivo proljetno vrijeme prijeti tek zasađenim biljkama
Kupujete li biljke u trgovačkim centrima veća je vjerojatnost da će one biti osjetljivije na varljivo proljetno vrijeme od biljaka koje su nabavljene u lokalnim rasadnicima i izložene vanjskim uvjetima. Naime, biljke koje su bile unutra ili u zaštićenim prostorima kada smo ih kupili teže će podnijeti niže temperature kada ih stavimo u vrtove.
Ni visoke proljetne temperature nisu bezazlene za razvoj biljaka. Kada zbog sunca i viših temperatura naše biljke u svojem nadzemnom dijelu krenu rasti gotovo na očigled, nedovoljno razvijen korjenov sustav ne može ih adekvatno opskrbljivati hranom.


Uživajte u ovim proljetnim danima i prvim radovima u vrtu zajedno s nama! U vrtnom centru Parkova čeka vas bogata ponuda bilja i savjeti stručnjaka uz koje će i vaš vrt zablistati ove sezone.

Ostali blog postovi

Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook