> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
04.04.2018.

ASIMINA TRILOBA – DAŠAK EGZOTIKE U VRTU!

U engleskom govornom područje ovu biljku nazivaju  pawpaw dok je u hrvatskoj poznata kao indijska banana.

Egzotično voće otporno na minuse i mraz
Asimina je vrsta koja spada u egzotično voće. I dok većina egzotičnog voća za svoj rast i razvoj iziskuju tropske uvijete, Asimina je unatoč svojoj egzotiki otporna na negativne temperature i mraz te je prilagođena vremenskim uvjetima umjereno sjevernog pojasa. Sjeverna Amerika njeno je prirodno stanište. 

Asimina je drvo piramidalnog rasta čija puna visina doseže i do 6 m. 

Kombinacija okusa banane, manga i ananasa 
Uzgaja se zbog svojih plodova koji okusom podsjećaju na kombinaciju banane, manga i ananasa. 

Asimina će svoj prvi rod davati nakon 4-8 godina od nicanja, što znači ako u rasadnicima kupite dvogodišnju sadnicu Asimine ona će vam prve plodove dati nakon 2-6 godina.

Cvjetovi neprivlačni pčelama
Cvjetovi Asimine pojavljuju se u svibnju. Ljudskom oku su zanimljivog izgleda,  smeđe do bordo boje. Upravo to ih čini neprivlačnim za najčešće oprašivače- pčele. Uz to što je neprivlačnog izgleda za pčele, miris cvjetova podsjeća na miris trulog mesa što ih dodatno odbija te su najčešći oprašivači Asimine zapravo muhe. Za uspješnu oplodnju najbolje je zasadit najmanje dvije sadnice, jednu uz drugu na razmaku od  3-4-metra.

Kako uzgajati indijsku bananu?
Sadi se na plodnim, dobro dreniranim tlima koja su slabo kisele do neutralne reakcije (pH 5,5-7,0), sve suprotno (teška, vlažna i lužnata tla) treba izbjegavati.
U prirodnom habitatu stabla Asimine su zapravo podrast što znači da mlade sadnice ne uspijevaju dobro kad su u potpunosti izložene suncu. Stoga, mladim sadnicama treba osigurati djelomičnu sjenu (do 6 sati direktnog sunca na dan) te ih je potrebno redovito zalijevati kako se tlo u zoni korijena ne bi osušilo. Nakon godine do dvije, kad biljka poraste, briga oko Asiminie se smanjuje. 

Nema prirodnih štetnika
Asimina  u našem podneblju nema štetočina koje bi mogle ugroziti njen uzgoj.

Asiminu možete nabaviti u vrtnom centru Parkova.

Ostali blog postovi

Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook