Blog - Parkovi d.d. - Varaždin
 

> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
04.04.2018.

ASIMINA TRILOBA – DAŠAK EGZOTIKE U VRTU!

U engleskom govornom područje ovu biljku nazivaju  pawpaw dok je u hrvatskoj poznata kao indijska banana.

Egzotično voće otporno na minuse i mraz
Asimina je vrsta koja spada u egzotično voće. I dok većina egzotičnog voća za svoj rast i razvoj iziskuju tropske uvijete, Asimina je unatoč svojoj egzotiki otporna na negativne temperature i mraz te je prilagođena vremenskim uvjetima umjereno sjevernog pojasa. Sjeverna Amerika njeno je prirodno stanište. 

Asimina je drvo piramidalnog rasta čija puna visina doseže i do 6 m. 

Kombinacija okusa banane, manga i ananasa 
Uzgaja se zbog svojih plodova koji okusom podsjećaju na kombinaciju banane, manga i ananasa. 

Asimina će svoj prvi rod davati nakon 4-8 godina od nicanja, što znači ako u rasadnicima kupite dvogodišnju sadnicu Asimine ona će vam prve plodove dati nakon 2-6 godina.

Cvjetovi neprivlačni pčelama
Cvjetovi Asimine pojavljuju se u svibnju. Ljudskom oku su zanimljivog izgleda,  smeđe do bordo boje. Upravo to ih čini neprivlačnim za najčešće oprašivače- pčele. Uz to što je neprivlačnog izgleda za pčele, miris cvjetova podsjeća na miris trulog mesa što ih dodatno odbija te su najčešći oprašivači Asimine zapravo muhe. Za uspješnu oplodnju najbolje je zasadit najmanje dvije sadnice, jednu uz drugu na razmaku od  3-4-metra.

Kako uzgajati indijsku bananu?
Sadi se na plodnim, dobro dreniranim tlima koja su slabo kisele do neutralne reakcije (pH 5,5-7,0), sve suprotno (teška, vlažna i lužnata tla) treba izbjegavati.
U prirodnom habitatu stabla Asimine su zapravo podrast što znači da mlade sadnice ne uspijevaju dobro kad su u potpunosti izložene suncu. Stoga, mladim sadnicama treba osigurati djelomičnu sjenu (do 6 sati direktnog sunca na dan) te ih je potrebno redovito zalijevati kako se tlo u zoni korijena ne bi osušilo. Nakon godine do dvije, kad biljka poraste, briga oko Asiminie se smanjuje. 

Nema prirodnih štetnika
Asimina  u našem podneblju nema štetočina koje bi mogle ugroziti njen uzgoj.

Asiminu možete nabaviti u vrtnom centru Parkova.

Ostali blog postovi

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Unatoč ovim za nju idealnim uvjetima, Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook