> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
09.04.2018.

Kvrgava limeta - izvor zdravlja u žarko zelenoj kori

U potpunosti iskoristiva
Citrus hystrix, kaffir lime, kvrgava limeta - nazivi su ovo za biljku iz roda Citrusa koja je gotovo u potpunosti iskoristiva s obzirom da se u prehrani ljudi koristi njeno lišće i plod.

Lišće se koristi svježe ili se konzervira sušenjem. Od davnina se lišće kaffir limete koristi kao začin u kuhinji istočnih zemalja poput Indije, Nepala, Tajlanda, Indonezije, Filipina. Svježe lišće se stavlja u salate kojima daje osvježavajući blagi okus citrusa, sušeno se koristi za pripremanje čajeva a lišće se stavlja i u kuhanu hranu poput juha ili woka.

Plodovi ove limete imaju jako naboranu koru koja je gorkog limunastog okusa, a koja se također može koristit u pripremi jela. 

Iako plodovi kvrgave limete ne obiluju sokom on je jako intenzivnog okusa te se dodaje voćnim sokovima kako bi ih se popunilo okusom. 

Esencijalna ulja kvrgave limete koriste se u izradi parfema.

Lončanicu zaštitite preko zime
Kvrgava limeta je zimzeleni grm koji se na mediteranskom području uspješno uzgaja u vanjskim uvjetima, kao i ostali pripadnici roda Citrus. Na kontinentu se uzgaja kao lončanica koju je tokom zime potrebno skloniti u prozračne i svijetle prostorije u kojim temperatura zraka ne spušta ispod ništice. 

U slobodnom rastu grm kvrgave limete može doseći do 4 metara. Obzirom da dobro podnosi rez, ukoliko se uzgaja kao lončanica visina se joj može kontrolirat orezivanjem.

Optimalna temperatura rasta je 25-30°C. Treba imat na umu da s rastom prestaje ispod 13° i iznad 38° C.  Kvrgava limeta može tolerirat povremene kratkotrajne mrazove ali ju ne smijete dulje izlagati minusima.

Prilikom sadnje na otvorenom (u mediteranskom pojasu) preferira tla koja zadržavaju vlagu ali su i dobro drenirana (da voda u tlu ne stagnira). Ako se uzgaja u podneblju gdje sušno razdoblje potraje i dulje od 3 mjeseca potrebno joj je navodnjavanje.  Reakcija tla (pH) koja je najbolja za njen povoljan rast je u rasponu od 5-6.

Odrasle sadnice kvrgave limete, ali i druge agrume, naći ćete u Gradskoj vrtlariji Parkova.


Ostali blog postovi

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
ASIMINA TRILOBA – DAŠAK EGZOTIKE U VRTU!

Asimina je vrsta koja se ubraja u egzotično voće ali je otporna na negativne temperature i mraz. Uzgaja se zbog svojih plodova koji okusom podsjećaju na kombinaciju banane, manga i ananasa. U našem podneblju nema štetočina koje bi mogle ugroziti njen uzgoj.
Asiminu možete nabaviti u vrtnom centru Parkova.

Idemo saditi!

Proljetna sadnja cvijeća, vrtlarski posao kojem odmah vidimo rezultate, jedna je od najdražih aktivnosti vrtlara. Aktivnost je kojom u kratkom roku unosimo boje u vrt, popunjavamo naše cvjetnjake i oblikujemo njihov izgled za jednu ili više godina. Iako ćemo do prave preobrazbe naših vrtova ipak pričekati nekoliko tjedana nakon sadnje, proljetna sadnja cvijeća sve nas veseli pa vam za nju donosimo i nekoliko savjeta.


Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Ostale usluge
Facebook