> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
09.04.2018.

Kvrgava limeta - izvor zdravlja u žarko zelenoj kori

U potpunosti iskoristiva
Citrus hystrix, kaffir lime, kvrgava limeta - nazivi su ovo za biljku iz roda Citrusa koja je gotovo u potpunosti iskoristiva s obzirom da se u prehrani ljudi koristi njeno lišće i plod.

Lišće se koristi svježe ili se konzervira sušenjem. Od davnina se lišće kaffir limete koristi kao začin u kuhinji istočnih zemalja poput Indije, Nepala, Tajlanda, Indonezije, Filipina. Svježe lišće se stavlja u salate kojima daje osvježavajući blagi okus citrusa, sušeno se koristi za pripremanje čajeva a lišće se stavlja i u kuhanu hranu poput juha ili woka.

Plodovi ove limete imaju jako naboranu koru koja je gorkog limunastog okusa, a koja se također može koristit u pripremi jela. 

Iako plodovi kvrgave limete ne obiluju sokom on je jako intenzivnog okusa te se dodaje voćnim sokovima kako bi ih se popunilo okusom. 

Esencijalna ulja kvrgave limete koriste se u izradi parfema.

Lončanicu zaštitite preko zime
Kvrgava limeta je zimzeleni grm koji se na mediteranskom području uspješno uzgaja u vanjskim uvjetima, kao i ostali pripadnici roda Citrus. Na kontinentu se uzgaja kao lončanica koju je tokom zime potrebno skloniti u prozračne i svijetle prostorije u kojim temperatura zraka ne spušta ispod ništice. 

U slobodnom rastu grm kvrgave limete može doseći do 4 metara. Obzirom da dobro podnosi rez, ukoliko se uzgaja kao lončanica visina se joj može kontrolirat orezivanjem.

Optimalna temperatura rasta je 25-30°C. Treba imat na umu da s rastom prestaje ispod 13° i iznad 38° C.  Kvrgava limeta može tolerirat povremene kratkotrajne mrazove ali ju ne smijete dulje izlagati minusima.

Prilikom sadnje na otvorenom (u mediteranskom pojasu) preferira tla koja zadržavaju vlagu ali su i dobro drenirana (da voda u tlu ne stagnira). Ako se uzgaja u podneblju gdje sušno razdoblje potraje i dulje od 3 mjeseca potrebno joj je navodnjavanje.  Reakcija tla (pH) koja je najbolja za njen povoljan rast je u rasponu od 5-6.

Odrasle sadnice kvrgave limete, ali i druge agrume, naći ćete u Gradskoj vrtlariji Parkova.


Ostali blog postovi

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 

Jesenska sadnja lukovica za proljetni vatromet boja u vrtovima

Kad jesen pokuca na vrata i kad mazi naša osjetila ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana, a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju. 

Zašto koristiti ekološka gnojiva na jesen?

Svjesni smo sve većeg zagađenja zraka, vode i hrane i želimo biti dio pokretačkog lanca bio održive poljoprivrede! Zbog toga smo u svojoj Gradskoj vrtlariji u Varaždinu u ponudu uveli peletirana gnojiva namijenjene za biodinamičke, organske tj, popularno zvane „ekološke“ vrtove. 
Osim osnovnih organskog gnojiva ponudili smo i peletirana gnojiva organskog porijekla koja su mineralnim sastavom prilagođena za uzgoj određenih vrste biljaka (mediteransko bilje, voćne sadnice, četinjače, ruže, borovnice te gnojivo za travnjake).
Eko asortiman se kontinuirano nadopunjuje sukladno sezonskim potrebama, pa u Gradskoj vrtlariji Parkova možete nabaviti ekološka gnojiva, ekološka sredstva za zaštitu bolja, ekološke poboljšivače tla, ekološke ojačivaće bilja...
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook