Blog - Parkovi d.d. - Varaždin
 

> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
09.04.2018.

Kvrgava limeta - izvor zdravlja u žarko zelenoj kori

U potpunosti iskoristiva
Citrus hystrix, kaffir lime, kvrgava limeta - nazivi su ovo za biljku iz roda Citrusa koja je gotovo u potpunosti iskoristiva s obzirom da se u prehrani ljudi koristi njeno lišće i plod.

Lišće se koristi svježe ili se konzervira sušenjem. Od davnina se lišće kaffir limete koristi kao začin u kuhinji istočnih zemalja poput Indije, Nepala, Tajlanda, Indonezije, Filipina. Svježe lišće se stavlja u salate kojima daje osvježavajući blagi okus citrusa, sušeno se koristi za pripremanje čajeva a lišće se stavlja i u kuhanu hranu poput juha ili woka.

Plodovi ove limete imaju jako naboranu koru koja je gorkog limunastog okusa, a koja se također može koristit u pripremi jela. 

Iako plodovi kvrgave limete ne obiluju sokom on je jako intenzivnog okusa te se dodaje voćnim sokovima kako bi ih se popunilo okusom. 

Esencijalna ulja kvrgave limete koriste se u izradi parfema.

Lončanicu zaštitite preko zime
Kvrgava limeta je zimzeleni grm koji se na mediteranskom području uspješno uzgaja u vanjskim uvjetima, kao i ostali pripadnici roda Citrus. Na kontinentu se uzgaja kao lončanica koju je tokom zime potrebno skloniti u prozračne i svijetle prostorije u kojim temperatura zraka ne spušta ispod ništice. 

U slobodnom rastu grm kvrgave limete može doseći do 4 metara. Obzirom da dobro podnosi rez, ukoliko se uzgaja kao lončanica visina se joj može kontrolirat orezivanjem.

Optimalna temperatura rasta je 25-30°C. Treba imat na umu da s rastom prestaje ispod 13° i iznad 38° C.  Kvrgava limeta može tolerirat povremene kratkotrajne mrazove ali ju ne smijete dulje izlagati minusima.

Prilikom sadnje na otvorenom (u mediteranskom pojasu) preferira tla koja zadržavaju vlagu ali su i dobro drenirana (da voda u tlu ne stagnira). Ako se uzgaja u podneblju gdje sušno razdoblje potraje i dulje od 3 mjeseca potrebno joj je navodnjavanje.  Reakcija tla (pH) koja je najbolja za njen povoljan rast je u rasponu od 5-6.

Odrasle sadnice kvrgave limete, ali i druge agrume, naći ćete u Gradskoj vrtlariji Parkova.


Ostali blog postovi

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Unatoč ovim za nju idealnim uvjetima, Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook