> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
17.04.2018.

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

U proljeće oblači mirišljavo bijelo ruho kojim  krasi svoju okolinu. Ljeti, kada njene tamno ljubičaste jabučice zazrele, veseli sve koji se njima slaste. U jesen se presvlači u veličanstvenu suknju vatrenih boja i svojom ljepotom plijeni pažnju svih slučajnih i namjernih prolaznika. 

Ukusni slatki plodovi koji se uspoređuju s okusom američke borovnice

Veličanstvena je to, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Plodovi su joj bobičaste jabučice koje dozrjevaju u lipnju. Najčešće se plodovi (iako ponešto drugačijeg okusa) uspoređuju s okusom plodova američke borovnice. Baš i poput borovnice, plodovi merle,  konzumiraju se sirovi ili se prerađuju u džemove, stavljaju u mliječne proizvode ili pak se koriste za pripremanje slastica (pita) ili sokova. 

Prirodna dnevna doza vitamina 

Plodovi merle nutricionistički su vrlo vrijedni i to zbog dva osnovna razloga. Jedan od razloga je taj što sadrže mnogo različitih vitamina i minerala od kojih su neki u relativno visokim koncentracijama. Iz tog razloga merla se determinira kao prirodna dnevna doza vitamina za ljudski organizam. Neki od tih hranjivih sastojaka koje plodovi merle sadrže su: dijetalna vlakna, riboflavin, mangan, kalcij, magnezij, željezo, vitamin C, vitamin E, biotin i drugi. Sljedeći razlog koji merlu čini zdravom je taj da sadrži polifenole (snažne antioksidanse). 

Uzgaja se kao širok grm ili manje stablo

Ukoliko se odlučite za sadnju merle, kako biste joj osigurali prostor za rast i razvoj trebate imati na umu da je to široki grm ili manje stablo čija širina doseže do 4-6m a visina do 6-8 m. Listopadna je to vrsta koja cvate rano, već u travnju i to prije listanja. 

Dobro podnosi izrazito negativne temperature 

S obzirom da joj je prirodno stanište Kanada te dijelovi Sjeverne Amerike, vremenski uvjeti za uzgoj u našem kontinentalnom podneblju su idealni jer dobro podnosi izrazito negativne temperature zraka. U prilog tome govori i činjenica da raste i u Rusiji.

Ozbiljni problemi sa štetnicima i bolestima kod uzgoja mrle nisu zabilježeni pa nije potrebna kemijska zaštita što je čini još kvalitetnijom biljnom vrstom.
Obzirom na njenu dekorativnu i nutritivnu vrijednost ova vrsta s nepravom je zapostavljena.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.

Ostali blog postovi

Zašto vinova loza zaslužuje mjesto u vašem vrtu

Nastupili su topli dani, kada tlo više nije smrznuto a vegetacija se još nije probudila nakon zimskog mirovanja. Upravo takvi uvjeti povoljni su za sadnju loznih cijepova. Iskusni vinogradari i vinogradari hobisti upoznati su s načinom sadnje i rezidbom loze, izborom sorte i uvjetima uzgoja u kojima loza daje najbolje prinose. Onima koji to ne znaju naši vrtlari u vrtnom centru Parkova rado će pomoći savjetom.
Kako je sada vrijeme za sadnji loznih cijepova u ovom blogu pišemo o grožđu, njegovim prerađevinama te učincima koje one imaju na ljudski organizam. 


Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook