> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
17.04.2018.

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

U proljeće oblači mirišljavo bijelo ruho kojim  krasi svoju okolinu. Ljeti, kada njene tamno ljubičaste jabučice zazrele, veseli sve koji se njima slaste. U jesen se presvlači u veličanstvenu suknju vatrenih boja i svojom ljepotom plijeni pažnju svih slučajnih i namjernih prolaznika. 

Ukusni slatki plodovi koji se uspoređuju s okusom američke borovnice

Veličanstvena je to, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Plodovi su joj bobičaste jabučice koje dozrjevaju u lipnju. Najčešće se plodovi (iako ponešto drugačijeg okusa) uspoređuju s okusom plodova američke borovnice. Baš i poput borovnice, plodovi merle,  konzumiraju se sirovi ili se prerađuju u džemove, stavljaju u mliječne proizvode ili pak se koriste za pripremanje slastica (pita) ili sokova. 

Prirodna dnevna doza vitamina 

Plodovi merle nutricionistički su vrlo vrijedni i to zbog dva osnovna razloga. Jedan od razloga je taj što sadrže mnogo različitih vitamina i minerala od kojih su neki u relativno visokim koncentracijama. Iz tog razloga merla se determinira kao prirodna dnevna doza vitamina za ljudski organizam. Neki od tih hranjivih sastojaka koje plodovi merle sadrže su: dijetalna vlakna, riboflavin, mangan, kalcij, magnezij, željezo, vitamin C, vitamin E, biotin i drugi. Sljedeći razlog koji merlu čini zdravom je taj da sadrži polifenole (snažne antioksidanse). 

Uzgaja se kao širok grm ili manje stablo

Ukoliko se odlučite za sadnju merle, kako biste joj osigurali prostor za rast i razvoj trebate imati na umu da je to široki grm ili manje stablo čija širina doseže do 4-6m a visina do 6-8 m. Listopadna je to vrsta koja cvate rano, već u travnju i to prije listanja. 

Dobro podnosi izrazito negativne temperature 

S obzirom da joj je prirodno stanište Kanada te dijelovi Sjeverne Amerike, vremenski uvjeti za uzgoj u našem kontinentalnom podneblju su idealni jer dobro podnosi izrazito negativne temperature zraka. U prilog tome govori i činjenica da raste i u Rusiji.

Ozbiljni problemi sa štetnicima i bolestima kod uzgoja mrle nisu zabilježeni pa nije potrebna kemijska zaštita što je čini još kvalitetnijom biljnom vrstom.
Obzirom na njenu dekorativnu i nutritivnu vrijednost ova vrsta s nepravom je zapostavljena.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.

Ostali blog postovi

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Unatoč ovim za nju idealnim uvjetima, Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Sibirski kivi je samooplodna biljka.To znači da je, za razliku od standardnog kivija, dovoljno je zasaditi samo jednu biljku. Ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama.
Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija a njegovi bijeli vvjetići vrlo su dekorativni. 
Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook