> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
27.04.2018.

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.

Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. 

Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Za uzgoj jednogodišnjeg bilja treba više vremena.

Trajnice iziskuju manje vremena za održavanje s obzirom da kad se jednom zasade one se obnavljaju svake godine iz vlastitih rezervi energije dok jednogodišnje biljke treba saditi svake godine iznova. Imajući ovo na umu, zašto bi netko imao želju uzgajat jednogodišnje cvjetnice umjesto trajnica? 

Obilati cvat jednogodišnjeg cvijeća

Jednogodišnje cvijeće cvate duži period nego trajnice. Njihova cvatnja se održava od proljeća pa sve do prvih mrazeva u kasnu jesen. U svom dugom periodu cvatnje one proizvode jako puno cvjetova. Trajnice uglavnom cvatu samo sezonski; na proljeće ili ljeto ili jesen. Postoje trajnice koje svoju cvatnju održe kroz duži period, no one su rijetke.

Razlog zašto jednogodišnje cvjetnice obilato cvatu je taj što u svom kratkom životu one moraju proizvesti puno sjemenja kako bi održale vrstu a da bi proizvele puno sjemenja one trebaju puno cvjetova.

Trajnice nemaju pritisak za proizvodnju sjemenja kao jednogodišnje cvjetnice, obnavljaju se iz godine u godinu pa se njihova energija usmjerava na jačanje podzemnih organa (korijen, podanci), umjesto na razvijanje velike količine cvjetova i sjemenja. 

Za koji od ovih dva tipova se odlučiti prilikom planiranja uređenja  dvorišta?

Ako želite upadljive i raznobojne gredice koje svoju raskoš prikazuju tijekom većeg dijela godine izaberite jednogodišnje biljke. Jednogodišnje biljke, osim raskošne i dugotrajne cvatnje, omogućavaju vam da svoje dvorište svake godine „oblačite“ u drugu boju.

Ukoliko želite cvjetnjak ali nemate mnogo vremena za posvetiti se njegovom uređivanju, zasadite trajnice. One će vas svake godine nagrađivat sezonskom cvatnju uz vaš minimalno uloženi trud. 

Svakako dobar izbor je i kombinacija jednogodišnjeg bilja i trajnica. Na taj način imati ćete dugogodišnju formu koje pružaju trajnice, koju na godišnjoj bazi možete razbijati dodavanjem različitih jednogodišnjih cvjetnica, njihovim bojama i obilatom cvatnjom. 

Poznate jednogodišnje cvjetnice: begonia, kadifica, zvjezdan, suncokret, petunija, cinije, uresnica, neven, različak itd.

Poznate trajnice: rudbekija, gilardija, stolisnik, božur, careopsis, clematis, falopia, hosta, hemerocalis, iris itd.

Bogata ponuda različitih vrsta jednogodišnjeg bilja i trajnica čeka vas u vrtnom centru Parkova, u ulici Gustava Krkleca u Varaždinu.Ostali blog postovi

Zašto vinova loza zaslužuje mjesto u vašem vrtu

Nastupili su topli dani, kada tlo više nije smrznuto a vegetacija se još nije probudila nakon zimskog mirovanja. Upravo takvi uvjeti povoljni su za sadnju loznih cijepova. Iskusni vinogradari i vinogradari hobisti upoznati su s načinom sadnje i rezidbom loze, izborom sorte i uvjetima uzgoja u kojima loza daje najbolje prinose. Onima koji to ne znaju naši vrtlari u vrtnom centru Parkova rado će pomoći savjetom.
Kako je sada vrijeme za sadnji loznih cijepova u ovom blogu pišemo o grožđu, njegovim prerađevinama te učincima koje one imaju na ljudski organizam. 


Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook