> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
16.05.2018.

Actinidia arguta „Issai“ – sibirski kivi!

Poznato nam je da je standardni kivi Actinidia chinensis dvodomna biljka. To znači da na jednoj biljci možemo naći ili samo muške ili samo ženske cvjetove. Ukoliko u jesen želimo ubirati njihove ukusne plodove, moramo zasaditi i muške i ženske. Uz to, prilikom njegove sadnje treba posvetiti pažnju izboru mjesta, kako bi se ga što više zaštitilo od nepovoljnih zimskih uvjeta.

Sibirski kivi – samooplodni!

Actinidia arguta „Issai“, za razliku od svog srodnika Actinidia chinensis je samooplodna i da bi došlo do oplodnje dovoljno je zasaditi samo jednu biljku a ujedno je otporniji te je tolerantan prema negativnim temperaturama (do - 25°/-30° C) i od tuda je u narodu dobio naziv „sibirski“ kivi.

„Mini kivi“

Plodovi sibirskog kivija manji su od plodova standardnog kivija. Dozrijevaju nešto ranije a izgledom podsjećaju na bobice bijelog grožđa. Kora plodova sibirskog kivija tanka je i nema dlačice pa se njegovi plodovi ne moraju guliti prije konzumacije. 

Kad se prereže na pola zapravo čete vidjeti mini verziju standardnog kivija a ima i isti okus kao i njegov „veliki brat“. Razlog je to zbog kojeg se ova vrsta u narodu prepoznaje i kao  „mini kivi“.

Drevni kivi

U trgovinama se najčešće nude plodovi standardnog kivija pa je sibirski kivi nepravedno manje poznat ljudima. Zato mnogi prilikom prvog susreta sa sibirskim kivijem misle da je to neki novi, komercijalni  kultivar. No, to nije istina! Sibirski kivi je vrlo stara sorta koja datira još iz tercijarnog doba a potječe iz sjevernog Japana i istočnog Sibira.

Dekorativna biljka

Sibirski kivi najbolje je posaditi na južnu ili zapadnu ekspoziciju, uz zidove ili ograde. Poželjno im je osigurati potporu poput pergole kako bi se ova penjačica pravilno razvijala. 

Bijeli cvjetići sibirskog kivija vrlo su dekorativni a ni ovalni, sjajno-zeleni listovi nemaju manju dekorativnu vrijednost.  

Ova biljka ima brzi godišnji porast i vrlo će brzo popuniti prostor koji joj osigurate za rast. Sadi se na razmaku od 3-4 m a svoju punu visinu od otprilike 4 metara postiže u  5-10 godina.

Listopadna je vrsta te na jesen gubi lišće a „gole“ grane su također vrtna dekoracija zimi.

Ako imate mjesta za pergolu, „brajdu“, ogradu ili zid koji želite ozeleniti, dio dvorišta koji želite prirodno zasjeniti,  posadite ovu biljku i uživajte spajajući ugodno s korisnim.

Sadnice vrste Actinidia arguta „Issai“ pronaći čete u bogatoj ponudi Gradske vrtlarije, Parkova d.d. Varaždin.

Ostali blog postovi

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Unatoč ovim za nju idealnim uvjetima, Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

Trajnice ili jednogodišnje cvjetnice?

Svi oni koji su planirali sadnju svojeg dvorišta, vrta, kamenjara ili mirnog kutka zasigurno su se susreli s pitanjem - trajnice ili jednogodišnje cvjetnice. U nastavku teksta pomoći ćemo vam razjasniti ove pojmove.
Jednogodišnje biljke cijeli vegetacijski ciklus prolaze u jednoj godini. Siju se,  niću, rastu, cvatu, osjemenjuju se i na kraju odumiru tijekom zimskog perioda. Višegodišnje biljke su trajne jednom kad se posade, obnavljaju se svake godine nanovo iz svojih rizoma, gomolja, podanaka ili korijena koji prezimljuje u tlu. Višegodišnje biljke nazivamo i trajnice.

Merla - prirodna dnevna doza vitamina!

Amelanchier lemarckii - veličanstvena, ali pomalo zapostavljena biljna vrsta iz porodice ruža, roda Amelanchier. Kod nas je poznata pod nazivom merla, hrušćica ili aronika. Osim što je dekorativna i vizualno drugačija u svako godišnje doba, ovo je vrsta koja ima jako ukusne, slatke plodove tamno crvene boje koji pri potpunoj zrelosti prelaze u tamno ljubičastu boju.

Ukrasite svoje dvorište te se zasladite plodovima vrste Amelanchier lemarckii čije sadnice čete naći Gradskoj vrtlariji Parkova d.d.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook