> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
25.07.2018.

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Nema posebne zahtjeve
Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

 
Obilno cvate i u sjeni!
Tijekom kasnog ljeta davati će obilan cvat u potpunoj sjeni.

Clethra cvate u srpnju i kolovozu, kao što smo već naveli, na osunčanim i polusjenovitim terenima. Ali ona cvate i u dubokoj sjeni. Cvjetovi su bijele boje, sitni i skupljeni u klasove dužine oko 12 cm. Postoje i varijeteti čiji cvjetovi su blago roze boje.

Mirisom privlači kukce
Cvjetovi su slatkastog mirisa koji se širi zrakom u blizini grma te privlači oprašivače poput pčela, leptira i drugih kukaca. Upravo zbog svog slatkastog mirisa i doba cvatnje u engleskom govornom području ovaj grm nazivaju „summersweet“.

Clethra doseže visinu i širinu od 1.5 – 3 metra te formira kuglasti oblik. Nije zahtjevna što se tiće održavanja, osim što ne voli previše suha. Poželjno ju je zalijevati ako nastupe duži sušni periodi. Rezidbi se pristupa u kasnu zimu ili rano proljeće, samo ako želimo oblikovati pravilnu formu. U suprotnom, orezivanje nije potrebno. Nema značajnijih problema s napadima bolesti ili štetnika. 

Može se saditi kao pojedinačan grm, u grupama, kao osnova formiranim gredicama ali i kao živa ograda. 

Sadnice Clethre alnifolie možete nabaviti u vrtnom centru Parkova d.d., Gustava Krkleca 1b Varaždin.

Ostali blog postovi

Zašto vinova loza zaslužuje mjesto u vašem vrtu

Nastupili su topli dani, kada tlo više nije smrznuto a vegetacija se još nije probudila nakon zimskog mirovanja. Upravo takvi uvjeti povoljni su za sadnju loznih cijepova. Iskusni vinogradari i vinogradari hobisti upoznati su s načinom sadnje i rezidbom loze, izborom sorte i uvjetima uzgoja u kojima loza daje najbolje prinose. Onima koji to ne znaju naši vrtlari u vrtnom centru Parkova rado će pomoći savjetom.
Kako je sada vrijeme za sadnji loznih cijepova u ovom blogu pišemo o grožđu, njegovim prerađevinama te učincima koje one imaju na ljudski organizam. 


Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook