> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
27.09.2018.

Zašto koristiti ekološka gnojiva na jesen?

Ljeto je iza nas a intenzivni porast biljaka tijekom vegetacijskog perioda te plodonošenje uveliko je iscrpilo biljke. One su za svoj pravilan rast i razvoj iz tla oko zone svog korijena potrošile većinu hranjiva. Bez obzira na to što višegodišnje biljke ulaze u fazu mirovanja a jednogodišnje se odstranjuju, zbog toga je u jesen obavezno u tlo nadomjestiti hranjiva koje je bilje potrošilo tijekom duge vegetacijske sezone. Mi vam predlažemo ekološku varijantu!

 Korijen se razvija i tijekom zime
Iako se nadzemni dio višegodišnjeg bilja (voćke te ukrasno drveće i grmlje) tijekom zime nalazi u fazi mirovanja, korijen ne staje s rastom u potpunosti. Korijen višegodišnjeg bilja se nastavlja razvijati manjim intenzitetom i u fazi mirovanja nadzemnog djela. Upravo zbog kontinuiranog rasta korijena višegodišnjim biljkama je potrebno osigurati hranjive tvari u jesen. Na taj način se korijen razvija i tijekom zime te će s početkom vegetacije u proljeće naredne godine osigurati bolju opskrbu nadzemnog dijela biljaka neophodnim hranjivima. 

Pognojite tlo nakon uklanjanja jednogodišnjeg bilja
Na površinama koje su bile zasađene jednogodišnjim tj. sezonskim biljem nakon uklanjanja bio mase također se pristupa jesenskoj gnojidbi. S obzirom na to da sezonsko bilje u kratko vrijeme (sezona proljeće/ljeto) od sjemenke stasa u biljku koja intenzivno cvate i plodonosi, ono bez obzira na dodatne sezonske prihrane opustoši tlo osnovnim hranjivima. Zbog toga je nakon njihova uklanjana tlo potrebno pognojiti i pripremiti za sljedeću sjetvu/sadnju. 

Ne zaboravimo travnjake!
Kako bismo nakon zime i snijega u proljeće što prije imali lijep i svježi travnjak jesenska gnojidba travnjaka je također neophodna. Dušik - N iz organskih gnojiva ozelenjuje travnjak, fosfor - P potiče rast korijena dok kalij - K osigurava bolju staničnu funkciju te apsorpciju mikrolelemenata.

Jesenska gnojidba naziva se i „osnovna gnojidba“ jer u jesen se gnoji organskim gnojivima (stajski gnoj) koja uz organsku tvar najvećim djelom sadrže osnovne elemente gnojidbe, dušik, fosfor i kalij (NPK). Organska gnojiva sadrže sporootpuštajuća hranjiva koja su kao takva biljci dostupna duži period.

Peletirana stajska gnojiva za bio vrt
 
U današnje doba organska gnojiva (stajski gnoj) lako je naći u transportno prihvatljivom obliku kao peletirana gnojiva. Peletirana gnojiva predstavljaju stajski gnoj (životinjskog porijekla) iz kojih je ekstrahirana tekućina te se prodaju isključivo u suhom stanju, što ih čini koncentriranim stajskim gnojem. Prednost se daje gnojivima prikupljenih s farmi gdje se životinje uzgajaju isključivo na bio održivi tj. organski način. Peletirana gnojiva s tih farmi podvrgnuta su kemijskim analizama te na tržište dolaze bez rezidua kemijskih supstanci. Takva gnojiva bez bojazni od ekološkog zagađenja tla možete primjenjivati u svom bio vrtu, voćnjaku ili cvjetnjaku.

Dio smo pokretačkog lanca bio održive poljoprivrede
Svjesni smo sve većeg zagađenja zraka, vode i hrane i želimo biti dio pokretačkog lanca bio održive poljoprivrede! Zbog toga smo u svojoj Gradskoj vrtlariji u Varaždinu u ponudu uveli peletirana gnojiva namijenjene za biodinamičke, organske tj, popularno zvane „ekološke“ vrtove. 

 
Osim osnovnih organskog gnojiva ponudili smo i peletirana gnojiva organskog porijekla koja su mineralnim sastavom prilagođena za uzgoj određenih vrste biljaka (mediteransko bilje, voćne sadnice, četinjače, ruže, borovnice te gnojivo za travnjake).

Eko asortiman se kontinuirano nadopunjuje sukladno sezonskim potrebama, pa u Gradskoj vrtlariji Parkova možete nabaviti ekološka gnojiva, ekološka sredstva za zaštitu bolja, ekološke poboljšivače tla, ekološke ojačivaće bilja...
Ostali blog postovi

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 

Jesenska sadnja lukovica za proljetni vatromet boja u vrtovima

Kad jesen pokuca na vrata i kad mazi naša osjetila ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana, a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju. 

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Unatoč ovim za nju idealnim uvjetima, Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook