> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
02.10.2018.

Jesenska sadnja lukovica za proljetni vatromet boja u vrtovima

Kad jesen pokuca na vrata i kad mazi naša osjetila ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana, a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju.

Proljetna senzacija boja i mirisa 
Lukovice koje se sade u jesen naša dvorišta i vrtove oplemenjuju najšarenijom paletom boja i mirisnom senzacijom s prvim proljetnim zrakama sunca. Najčešće vrste koje sadimo u jesen su tulipan, narcisa, zumbul, šafran, ukrasni luk i presličica (muscari). Različite vrste ovih lukovica i sorte nudimo u našoj Gradskoj vrtlariji. 

Sadnja ovih vrsta u kontinentalnom djelu obavlja se kad se uslijed noćnih temperature zraka od oko 5°C površinski sloj tla rashladi. U pravilu se ta sadnja obavlja tijekom listopada. Za nabavkom lukovica možete posegnuti i ranije kad je još veći izbor vrsta i sorata, no tada imajte na umu da ih uskladištite na svježem i suhom mjestu. 

Važno je i napomenuti da lukovice koje niste posadili neće preživjeti do iduće sezone. Stoga, pobrinite se da ih ne skladištite predugo. 

Gdje i kako saditi lukovice 

Izbor staništa za sadnju lukovica u jesen nije kompliciran s obzirom na to da ove vrste cvijeća nemaju posebne zahtjeve za uzgoj. Prilikom plana sadnje treba samo pripaziti da se lukovice ne posade u slabo drenirana tla. Drugim riječima, ne ih saditi na vlažna staništa jer, kao što Nizozemci kažu, „lukovice ne vole vlažna stopala“. 

Lukovice vole osunčane terene! 
 
Ako je upravo to vaš izbor za sadnju lukovica možete očekivati da će vaše proljetnice procvjetati prije negoli se pojavi prvo lišće na drveću. Sadite li lukovice u dubokoj sjene one će toplinu potrebnu za nicanje akumulirati kroz duži period, što će rezultirati kasnijom cvatnjom.

Prije sadnje lukovica, tlo je potrebno prorahliti na dubinu od oko 30 cm. Ako je tlo zbijeno strukturu tla popravit ćete dodavanjem treseta, koje možete nabaviti u Gradskoj vrtlariji Parkova.

Što se tiče dubine sadnje, postoji pravilo po kojem se lukovice sade na dubinu 2-3 puta veću od visine lukovice. U praksi ovo govori da se veće lukovice (tulipan, narcisa, zumbul) sade na dubinu od 15-20 cm, dok manje (muscari, šafran) prilikom sadnje idu na oko 5 cm dubine tla.

Za bolji dojam sadite lukovice u grupe
Prilikom sadnje  dobro je imati viziju onoga što želite vidjeti u proljeće kad posađene lukovice procvatu.

Ako lukovice sadite u tanku dugu liniju, dojam koji će one ostaviti kad procvatu bit će manje upečatljivi i impresivan. Stoga, poželjno ih je saditi u grupe kojima prilikom cvatnje dobivamo pravu eksploziju boja. Čak i ako nemate veliku količinu lukovica, formiranje malih grupa će se u proljeće prikazati u punom sjaju.

Niže vrste ispred viših
Ovo osnovno pravilo primjenjuje se kod vrsta i sorata koje cvatu u isto vrijeme. Naravno, ovog pravila se ne treba strogo pridržavati. Na primjer, ako imate lukovice nižih vrsta koje cvatu prije od viših vrsta, zasadit ćete više ispred nižih. Kad će visoke vrste koje su posađene ispred početi cvasti svojom će raskoši sakrit već ocvale vrste koje su iza njih. 

 
Produžite cvatnju!
Kombinacijom sorata koje cvatu ranije i kasnije može se dobiti sukcesivna cvatnja kojom ćete produžiti proljetni vatromet boja u svojim dvorištima.
Na kraju, način na koji ćete posaditi lukovice za proljetnu cvatnju ograničeno je samo vašom maštom. Nekoliko sati provedenih planiranjem i sadnjom lukovica prilikom pravog jesenjeg dana, rezultirat će mjesecima šarenog uzbuđenja u vašem dvorištu sljedećeg proljeća. 
 


Ostali blog postovi

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 

Zašto koristiti ekološka gnojiva na jesen?

Svjesni smo sve većeg zagađenja zraka, vode i hrane i želimo biti dio pokretačkog lanca bio održive poljoprivrede! Zbog toga smo u svojoj Gradskoj vrtlariji u Varaždinu u ponudu uveli peletirana gnojiva namijenjene za biodinamičke, organske tj, popularno zvane „ekološke“ vrtove. 
Osim osnovnih organskog gnojiva ponudili smo i peletirana gnojiva organskog porijekla koja su mineralnim sastavom prilagođena za uzgoj određenih vrste biljaka (mediteransko bilje, voćne sadnice, četinjače, ruže, borovnice te gnojivo za travnjake).
Eko asortiman se kontinuirano nadopunjuje sukladno sezonskim potrebama, pa u Gradskoj vrtlariji Parkova možete nabaviti ekološka gnojiva, ekološka sredstva za zaštitu bolja, ekološke poboljšivače tla, ekološke ojačivaće bilja...

Ljetna, mirisna senzacija!

Clethra alnifolia ili močvarna jošika je zbog listova, koji svojom morfologijom podsjećaju na lišće  johe, dobila naziv lažna joha.

Clethra je cvatući listopadni grm koji nije posebno zahtjevan prema uvjetima uzgoja. Preferira vlažna, blago kisela tla te djelomično sjenovite položaje. Unatoč ovim za nju idealnim uvjetima, Clethra bez poteškoća napreduje i u uvjetima koji su van granica za nju idealnih. 

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook