> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
02.10.2018.

Jesenska sadnja lukovica za proljetni vatromet boja u vrtovima

Kad jesen pokuca na vrata i kad mazi naša osjetila ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana, a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju.

Proljetna senzacija boja i mirisa 
Lukovice koje se sade u jesen naša dvorišta i vrtove oplemenjuju najšarenijom paletom boja i mirisnom senzacijom s prvim proljetnim zrakama sunca. Najčešće vrste koje sadimo u jesen su tulipan, narcisa, zumbul, šafran, ukrasni luk i presličica (muscari). Različite vrste ovih lukovica i sorte nudimo u našoj Gradskoj vrtlariji. 

Sadnja ovih vrsta u kontinentalnom djelu obavlja se kad se uslijed noćnih temperature zraka od oko 5°C površinski sloj tla rashladi. U pravilu se ta sadnja obavlja tijekom listopada. Za nabavkom lukovica možete posegnuti i ranije kad je još veći izbor vrsta i sorata, no tada imajte na umu da ih uskladištite na svježem i suhom mjestu. 

Važno je i napomenuti da lukovice koje niste posadili neće preživjeti do iduće sezone. Stoga, pobrinite se da ih ne skladištite predugo. 

Gdje i kako saditi lukovice 

Izbor staništa za sadnju lukovica u jesen nije kompliciran s obzirom na to da ove vrste cvijeća nemaju posebne zahtjeve za uzgoj. Prilikom plana sadnje treba samo pripaziti da se lukovice ne posade u slabo drenirana tla. Drugim riječima, ne ih saditi na vlažna staništa jer, kao što Nizozemci kažu, „lukovice ne vole vlažna stopala“. 

Lukovice vole osunčane terene! 
 
Ako je upravo to vaš izbor za sadnju lukovica možete očekivati da će vaše proljetnice procvjetati prije negoli se pojavi prvo lišće na drveću. Sadite li lukovice u dubokoj sjene one će toplinu potrebnu za nicanje akumulirati kroz duži period, što će rezultirati kasnijom cvatnjom.

Prije sadnje lukovica, tlo je potrebno prorahliti na dubinu od oko 30 cm. Ako je tlo zbijeno strukturu tla popravit ćete dodavanjem treseta, koje možete nabaviti u Gradskoj vrtlariji Parkova.

Što se tiče dubine sadnje, postoji pravilo po kojem se lukovice sade na dubinu 2-3 puta veću od visine lukovice. U praksi ovo govori da se veće lukovice (tulipan, narcisa, zumbul) sade na dubinu od 15-20 cm, dok manje (muscari, šafran) prilikom sadnje idu na oko 5 cm dubine tla.

Za bolji dojam sadite lukovice u grupe
Prilikom sadnje  dobro je imati viziju onoga što želite vidjeti u proljeće kad posađene lukovice procvatu.

Ako lukovice sadite u tanku dugu liniju, dojam koji će one ostaviti kad procvatu bit će manje upečatljivi i impresivan. Stoga, poželjno ih je saditi u grupe kojima prilikom cvatnje dobivamo pravu eksploziju boja. Čak i ako nemate veliku količinu lukovica, formiranje malih grupa će se u proljeće prikazati u punom sjaju.

Niže vrste ispred viših
Ovo osnovno pravilo primjenjuje se kod vrsta i sorata koje cvatu u isto vrijeme. Naravno, ovog pravila se ne treba strogo pridržavati. Na primjer, ako imate lukovice nižih vrsta koje cvatu prije od viših vrsta, zasadit ćete više ispred nižih. Kad će visoke vrste koje su posađene ispred početi cvasti svojom će raskoši sakrit već ocvale vrste koje su iza njih. 

 
Produžite cvatnju!
Kombinacijom sorata koje cvatu ranije i kasnije može se dobiti sukcesivna cvatnja kojom ćete produžiti proljetni vatromet boja u svojim dvorištima.
Na kraju, način na koji ćete posaditi lukovice za proljetnu cvatnju ograničeno je samo vašom maštom. Nekoliko sati provedenih planiranjem i sadnjom lukovica prilikom pravog jesenjeg dana, rezultirat će mjesecima šarenog uzbuđenja u vašem dvorištu sljedećeg proljeća. 
 


Ostali blog postovi

Zašto vinova loza zaslužuje mjesto u vašem vrtu

Nastupili su topli dani, kada tlo više nije smrznuto a vegetacija se još nije probudila nakon zimskog mirovanja. Upravo takvi uvjeti povoljni su za sadnju loznih cijepova. Iskusni vinogradari i vinogradari hobisti upoznati su s načinom sadnje i rezidbom loze, izborom sorte i uvjetima uzgoja u kojima loza daje najbolje prinose. Onima koji to ne znaju naši vrtlari u vrtnom centru Parkova rado će pomoći savjetom.
Kako je sada vrijeme za sadnji loznih cijepova u ovom blogu pišemo o grožđu, njegovim prerađevinama te učincima koje one imaju na ljudski organizam. 


Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook