> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
07.11.2018.

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Sadnja može započeti, trajat će sve do smrzavanja tla
Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i   ruža. U jesen je tlo dovoljno vlažno, a ujedno još nije potpuno rashlađeno. U takvim uvjetima korijenje biljaka se najbolje prilagođava novom mediju u koji je presađeno te je u proljeće spremno za novi vegetacijski ciklus. Saditi se može sve dok tlo nije smrznuto. 

Skupljanje plodova i sadnja lukovica
Vatrena jesen daje nam obilje plodova s biljaka koje smo njegovali tijekom vegetacijske sezone. Pravo je vrijeme da sakupimo i konzerviramo te plodove prije nego nastupi razdoblje s negativnim temperaturama zraka. 

U ovo doba s vrtova uklanjamo jednogodišnjeg cvijeće i povrće koje neće prezimiti. Površine koje želimo da nam na proljeće krasi šarenilo narcisa, tulipana, irisa, šafrana, anemona, zumbula i drugih proljetnica pripremamo za sadnju. Lukovice ovih biljaka sadimo u prorahljeno tlo na dubinu jednaku trećini njihove visine. 

Dok proljetne lukovice sadimo pred zimu, lukovice ljetnih vrsta poput dalija ili gladiola sad se vade i konzerviraju se u podrumima u prozračnim kutijama ili platnenim vrećama.

Maćuhice i vrijeskovi za cvatnju u jesen i proljeće 
Kao što mi to radimo na javnim zelenim površinama, u najbolje je da u svoje cvjetne gredice zasadite maćuhice upravo sada. One su dvogodišnje cvjetnice koje započinju s cvatnjom upravo na jesen, prezime na otvorenom i onda ponovno u proljeće imaju obilnu cvatnju. Vrijeskovi (Erica i Calluna) su trajnice koje cvatu na kasnu jesen ili, ovisno o vrsti, rano proljeće. I za njih je jesenska sezona idealna za sadnju.

Ne zaboravimo travnjake
Travnjaci trebaju posebnu njegu pred zimu. Učestale kiše, hladnoća i nedostatak sunčeve svjetlosti imaju nepovoljan utjecaj na razvoj trave što pogoduje razvoju „korova“ (nepoželjnih vrsta) i mahovine. Jesenska gnojidba travnjaka je neophodna ako želite nakon zime i snijega u proljeće što prije imali lijep i svježi travnjak. Gnoji se s organskim gnojivima koja sadrže sporootpuštajuća hranjiva te su kao takva biljci dostupna duži period.

Lišće koje odbaci bjelogorica nije nepoželjno s obzirom na to da se njegovim raspadanjem tlo obogaćuje hranjivima. Lišće možete i ukloniti s travnjaka i iskoristiti za kompostiranje.

Uživanje u radu i prirodnim ljepotama jeseni
Vrtovi i dvorišta iziskuju mnogo brige i uloženog vremena kako bi ih pripremili za zimsko mirovanje. No, sav trud bit će nagrađen u proljeće kad će naš okoliš ponovno zasjali u punom sjaju i šarenilu boja. 

Ostali blog postovi

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 

Jesenska sadnja lukovica za proljetni vatromet boja u vrtovima

Kad jesen pokuca na vrata i kad mazi naša osjetila ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana, a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju. 

Zašto koristiti ekološka gnojiva na jesen?

Svjesni smo sve većeg zagađenja zraka, vode i hrane i želimo biti dio pokretačkog lanca bio održive poljoprivrede! Zbog toga smo u svojoj Gradskoj vrtlariji u Varaždinu u ponudu uveli peletirana gnojiva namijenjene za biodinamičke, organske tj, popularno zvane „ekološke“ vrtove. 
Osim osnovnih organskog gnojiva ponudili smo i peletirana gnojiva organskog porijekla koja su mineralnim sastavom prilagođena za uzgoj određenih vrste biljaka (mediteransko bilje, voćne sadnice, četinjače, ruže, borovnice te gnojivo za travnjake).
Eko asortiman se kontinuirano nadopunjuje sukladno sezonskim potrebama, pa u Gradskoj vrtlariji Parkova možete nabaviti ekološka gnojiva, ekološka sredstva za zaštitu bolja, ekološke poboljšivače tla, ekološke ojačivaće bilja...
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook