> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
07.11.2018.

Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Sadnja može započeti, trajat će sve do smrzavanja tla
Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i   ruža. U jesen je tlo dovoljno vlažno, a ujedno još nije potpuno rashlađeno. U takvim uvjetima korijenje biljaka se najbolje prilagođava novom mediju u koji je presađeno te je u proljeće spremno za novi vegetacijski ciklus. Saditi se može sve dok tlo nije smrznuto. 

Skupljanje plodova i sadnja lukovica
Vatrena jesen daje nam obilje plodova s biljaka koje smo njegovali tijekom vegetacijske sezone. Pravo je vrijeme da sakupimo i konzerviramo te plodove prije nego nastupi razdoblje s negativnim temperaturama zraka. 

U ovo doba s vrtova uklanjamo jednogodišnjeg cvijeće i povrće koje neće prezimiti. Površine koje želimo da nam na proljeće krasi šarenilo narcisa, tulipana, irisa, šafrana, anemona, zumbula i drugih proljetnica pripremamo za sadnju. Lukovice ovih biljaka sadimo u prorahljeno tlo na dubinu jednaku trećini njihove visine. 

Dok proljetne lukovice sadimo pred zimu, lukovice ljetnih vrsta poput dalija ili gladiola sad se vade i konzerviraju se u podrumima u prozračnim kutijama ili platnenim vrećama.

Maćuhice i vrijeskovi za cvatnju u jesen i proljeće 
Kao što mi to radimo na javnim zelenim površinama, u najbolje je da u svoje cvjetne gredice zasadite maćuhice upravo sada. One su dvogodišnje cvjetnice koje započinju s cvatnjom upravo na jesen, prezime na otvorenom i onda ponovno u proljeće imaju obilnu cvatnju. Vrijeskovi (Erica i Calluna) su trajnice koje cvatu na kasnu jesen ili, ovisno o vrsti, rano proljeće. I za njih je jesenska sezona idealna za sadnju.

Ne zaboravimo travnjake
Travnjaci trebaju posebnu njegu pred zimu. Učestale kiše, hladnoća i nedostatak sunčeve svjetlosti imaju nepovoljan utjecaj na razvoj trave što pogoduje razvoju „korova“ (nepoželjnih vrsta) i mahovine. Jesenska gnojidba travnjaka je neophodna ako želite nakon zime i snijega u proljeće što prije imali lijep i svježi travnjak. Gnoji se s organskim gnojivima koja sadrže sporootpuštajuća hranjiva te su kao takva biljci dostupna duži period.

Lišće koje odbaci bjelogorica nije nepoželjno s obzirom na to da se njegovim raspadanjem tlo obogaćuje hranjivima. Lišće možete i ukloniti s travnjaka i iskoristiti za kompostiranje.

Uživanje u radu i prirodnim ljepotama jeseni
Vrtovi i dvorišta iziskuju mnogo brige i uloženog vremena kako bi ih pripremili za zimsko mirovanje. No, sav trud bit će nagrađen u proljeće kad će naš okoliš ponovno zasjali u punom sjaju i šarenilu boja. 

Ostali blog postovi

Jesenska sadnja voćnih sadnica

Zašto baš jesenska sadnja?
Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 
Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 

Jesenska sadnja lukovica za proljetni vatromet boja u vrtovima

Kad jesen pokuca na vrata i kad mazi naša osjetila ugodnim Sunčevim zrakama tijekom dana, a noćima nam  jasno daje do znanja da više nema čekanja s pripremama vrta za zimsko mirovanje, svaki vrtlar pojuri u nabavu cvjetnih lukovica za jesensku sadnju. 

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook