> Početna > Blog

Blog

AUTOR: Martina Jagečić Tišljar, dipl.ing.
27.11.2018.

Jesenska sadnja voćnih sadnica

Za sve koji volimo vrt i vrtlarenje znamo da ništa ne može zamijeniti izdašnu žetvu plodova rajčice, paprike, mahuna ili sličnih jednogodišnjih kultura u vrlo kratkom periodu vegetacije. Međutim, ne smijemo zaboraviti godine obilnih uroda koje dobivamo tek jednokratnom sadnjom nekoliko voćnih sadnica. A voćne sadnice golog korijena, kao i one baliranog korijena ili kontejnirane, naći ćete ovih dana u našem vrtnom centru. Jesenska sadnja voćaka u punom je jeku!

 
Zašto baš jesenska sadnja?

Najpovoljnije vrijeme sadnje voćnih sadnica u našem podneblju je jesen. Neka vas svježina i niže temperature zraka ne zavaraju.  Presađivanje je stresno za biljke kad su temperature zraka još ugodno tople, a ne sada kada je hladnije. Svježi jesenski zrak na biljku djeluje umirujuće prilikom ionako stresnog zahvata, presađivanja. 

Bez obzira na niže temperature zraka, tlo još nije u potpunosti rashlađeno te kao takvo stvara pogodan medij za razvoj novih korijenovih dlačica tek posađenih sadnica. Iako je nadzemni dio sadnice u fazi mirovanja  korijen je opskrbljuje hranjivima koje koristi u proljeće prilikom buđenja vegetacije. Zdravi i jaki korijenov sistem je osnova za zdravlje stabla u globalu. Jesenska sadnja voćnim sadnicama daje dovoljno vremena da razviju jači korijenov sistem prije smrzavanja tla. 

Zimski odmor i dovoljno vode

Zima pruža i period odmora prije nego što ih proljeće ponovno vrati u život. Na taj način su spremne za novu sezonu rasta.
Najveća prednost jesenske sadnje su svježi kišni dani koji pružaju besplatnu vodu za vaše netom posađene ljepotice.  

Tek kada biljka odbaci svo lišće s grana

Sadnja odnosno presadnja obavlja se kad nadzemni dio biljke potpuno uđe u fazu mirovanja. Najbolji pokazatelj te faze je lišće. Tek kada biljka odbaci svo lišće sa svojih grana nastupa faza mirovanja.

Kako to najbolje raditi?

Nakon što ste isplanirali sadnju te u vrtnom centru odabrali voćnu vrstu slijedi sadnja. Donosimo vam nekoliko savjeta vezano uz taj zahvat.
Sadnice golog korijena koje ste kupili uvijek sadite istog dana. Ako sadnju baš morate odgoditi, sadnicu utrapite (nagrnite korijen vlažnom zemljom) i požurite sa sadnjom. Ne dozvolite da se korijen prosuši. Sadnice golog korijena nikako ne skladištite u toplim mjestima i bez zaštite korijena. Korijen sadnice možete potopiti u vodu 2-3 sata prije sadnje. 
Rupe je najbolje iskopati netom prije sadnje. Moguće je pripremiti i dan ranije ako ste sigurni da neće padati kiša, jer će se tom prilikom rupe urušiti. 
Za sadnice golog korijena iskopajte rupu duboku oko 50 cm, no svakako je prilagodite veličini korijena sadnice koju ste kupili. Imajte na umu da prilikom zatrpavanja korijena razina tla uvijek bude iznad razine korijenovog vrata. Nikad ne zatrpavajte mjesto na kojem je voćka cijepljena.
Ako je tlo jako zbijeno prorahlite ga u dubinu i širinu kako bi se korijen voćke bezbrižno širio prilikom rasta. 
Sadite li voćne sadnice u nepropusna glinena tla ili jako propusna pjeskovita tla, strukturu takvih tala preporučljivo je popraviti sa supstratom za sadnju kojeg možete kupiti u vrtnom centru. 
Ako je tlo u koje sadite voćke iscrpljeno i osiromašeno hranjivima dobro je pognojiti organskim stajskim gnojem ali nikako direktno na korijen. Najbolje je gnojiti omaške, širom po cijeloj površine predviđene za sadnju. U našem vrtnom centru nudimo organska peletirana stajska gnojiva dostupna su u vrtnom centru u transportno prihvatljivim pakiranjima. Ne primjenjivati mineralna gnojiva.
Osigurajte oslonac novo posađenoj voćki. Centrirajte sadnicu i pričvrstite uz oslonac. Neka bude pričvršćena sve dok ne bude dobro ukorijenjena i stabilna. 
Malčirajte ogoljelo tlo oko voćke. 

U našem vrtnom centru stručno osoblje udijelit će vam koristan savjet oko sadnje voćaka te pomoći pri izboru sorata. 

Uz malo uloženog truda prilikom nabave i sadnje voćnih sadnica ove jeseni, narednih godina uživati ćete plodove omiljene voćke. 

Ostali blog postovi

Zašto vinova loza zaslužuje mjesto u vašem vrtu

Nastupili su topli dani, kada tlo više nije smrznuto a vegetacija se još nije probudila nakon zimskog mirovanja. Upravo takvi uvjeti povoljni su za sadnju loznih cijepova. Iskusni vinogradari i vinogradari hobisti upoznati su s načinom sadnje i rezidbom loze, izborom sorte i uvjetima uzgoja u kojima loza daje najbolje prinose. Onima koji to ne znaju naši vrtlari u vrtnom centru Parkova rado će pomoći savjetom.
Kako je sada vrijeme za sadnji loznih cijepova u ovom blogu pišemo o grožđu, njegovim prerađevinama te učincima koje one imaju na ljudski organizam. 


Zahuktvaju se jesenske aktivnosti u vrtu

Maglovita jutra, sunce se sakriva daleko iza oblaka, polako ali sigurno bjelogorica skida svoje šarene ogrtače … jesen je tu! Listopad je ove godine odstupao po prosječnim vremenskim prilikama, pa su se iz tog razloga jesenski radovi u vrtovima produžili.  

Padom prosječnih dnevnih temperatura zraka u ovo doba godine bilje se sprema za zimsko mirovanje. To podrazumijeva odbacivanje lišća s bjelogoričnog drveća i grmlja te prestanak kolanja biljnih sokova. Tek tada možemo započeti s presađivanjem drveća, ukrasnog grmlja, voćnih sadnica i  ruža.

Pasji trn - ukras dvorišta u jesen, pregršt vitamina u marmeladama za zimu

Uz pripremne radove za jesensku sadnju, jedna od najljepših aktivnosti svakog vrtlara je i osmišljavanje nove sadnje. Mi vam predlažemo jednu od najstarijih kopnenih biljaka, koja će bojama svojih plodova razvedriti vrtove u jesen.
Pasji trn, kao i bogat izbor ostalog bilja, čeka vas u vrtnom centru Parkova u Ulici G. Krkleca 1 u Varaždinu. 

U jesen, kad njegovi plodovi, bobe, sazrijevanjem postanu kričavo narančaste do crvene boje, pasji trn je izrazito dekorativan. 

Njegove se bobice u punoj fazi zriobe mogu konzumirati svježe, no velikim djelom prerađuju se u marmelade i sokove te se konzerviraju sušenjem. Bobice obiluju raznolikim nutritivnim sadržajem koji imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje. 

Pasji trn nije zahtjevan u pogledu uzgoja. Otporan je na sušu i potreban mu je sunčani položaji. Nije ga potrebno gnojiti ili dodatno prihranjivati, a ni orezivati. 
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook