> Početna > Novosti > Parkovi na konferenciji Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)

Novosti

Parkovi na konferenciji Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)

Varaždinsko groblje, kojim upravljaju Parkovi d.d., član je Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE). To je udruga znamenitih groblja Europe koja okuplja privatne i javne organizacije koje upravljaju grobljima od povijesnog ili umjetničkog značaja. S ciljem promocije groblja kao naše kulturne i povijesne baštine i podizanja svijesti kod europskih građana o važnosti tih značajnih groblja, članovi ove udruge međusobno dijele iskustva i najbolje prakse upravljanja grobljima te surađuju na međunarodnim projektima koji se odnose na zaštitu, obnovu i održavanje značajnih groblja. Jedna od aktivnosti ove udruge je i godišnja konferencija koja okuplja stotinjak profesionalaca, znanstvenika i umjetnika kojima je u fokusu groblje. 

Udruga znamenitih groblja Europe održala je prošli tjedan konferenciju u Innsbrucku. Među stotinjak sudionika iz Europe bili su i predstavnici Parkova i dr.sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu. 
Konferenciju su otvorili Georg Willi, gradonačelnik Innsbrucka i predsjednica ASCE-a i direktorica Mariborskih groblja, mag. Lidija Pliberšek. Europska godina kulturne baštine je 2018 godina, što je bila i inspiracija za glavnu temu ovogodišnje konferencije -  “European Cemeteries in the European year of Cultural Heritage”.


Ove godine u studenome obilježava se 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata. Ova konferencija bila je stoga prigoda za govoriti o žrtvama (pokopanim vojnicima) na Varaždinskom groblju, pogotovo jer znamo njihov identitet. Dr. Huzjan je na konferenciji održao predavanje na temu "Warriors section of the Varaždin city cemetery - the 100th anniversary of the end of the World War 1"

Prezentirana je analiza o žrtvama rata, ali i nacrti i fotografije uređenja Ratničkog odjela na groblju tijekom 1930.-ih te kako je u stvarnosti ono provedeno. Na kraju, prikazano je i kako je taj lokalitet uređen danas.


Članovi konferencije posjetili su i groblja Western Cemetery i Műhlau Cemetery. Konferencija je završila svečanim prijemom u Villa Blanca, gdje se sudionicima konferencije na sudjelovanju zahvalio Georg Willi, gradonačelnik Innsbrucka.

Parkovi su groblje uključili i u turistički projekt European Cemeteries Route (ruta europskih groblja), koji je 2011.godine dobio i prestižnu nagradu u okviru nagrada Ulysess 2011, koje svake godine dodjeljuje Svjetska turistička organizacija. 

Kao dio European Cemeteries Route naše se groblje promovira diljem Europe, što utječe na prepoznatljivosti Varaždina i varaždinskog groblja u europskim okvirima. I zbog toga su u Parkovima posebno ponosni na činjenicu da je varaždinsko groblje najposjećenija turistička destinacija u gradu. Također, iako danas postoji već više od 30 kulturnih ruta koje djeluju pod okriljem Vijeća Europe, varaždinsko groblje jedino je iz Varaždina dio neke od njih. 

Parkovi na konferenciji Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)

Varaždinsko groblje, kojim upravljaju Parkovi d.d., član je Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE). 

Udruga znamenitih groblja Europe održala je prošli tjedan konferenciju u Innsbrucku. Među stotinjak sudionika iz Europe bili su i predstavnici Parkova i dr.sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu. 

Dr. Huzjan je na konferenciji održao predavanje na temu "Warriors section of the Varaždin city cemetery - the 100th anniversary of the end of the World War 1". Prezentirana je analiza o žrtvama rata, ali i nacrti i fotografije uređenja Ratničkog odjela na groblju tijekom 1930.-ih te kako je u stvarnosti ono provedeno. Na kraju, prikazano je i kako je taj lokalitet uređen danas.


Aranžeri Parkova osmislili instalaciju Japanskog vrta za 23. Međunarodnu izložbu cvijeća u Varaždinu

Varaždinski Parkovi tradicionalno su se predstavili na Međunarodnoj izložbi cvijeća, otvorenoj u sklopu programa Varaždinskih baroknih večeri sinoć u atriju Staroga grada.

Na izložbi u organizaciji Udruge vrtlara Varaždinske županije, 23.- oj po redu, Parkovi su izložili instalaciju Japanskog vrta kao odgovor na ovogodišnju temu barok, glazba i cvijeće, s podtemom Japan, budući da je zemlja s dalekog istoka partner 48. Baroknih večeri.

Stručno Povjerenstvo odabralo najljepši varaždinski vrtek na Natječaju Parkova

Grad Varaždin je službeno dobio svoje najljepše vrtove. Na javnom natječaju Parkova prvu je nagradu za maštovito uređenje okućnice i 1000 kuna osvojila Snježana Zima, slijedi ju Josipa Perika, kojoj je za drugo mjesto pripala nagrada od 500 kuna dok je treća s osvojenih 300 kuna Grozdana Brlek. Svoje su nagrade i priznanja primile jučer na svečanoj dodjeli organiziranoj u Parkovima. 

Povjerenstvo se jednoglasno složilo da su  nagrađena tri vrta ispunila zadani cilj Natječaja: da će njihova maštovitost i predanost uređenju okućnice motivirati ostale Varaždince da se i sami posvete uređenju svojih eksterijera.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook