> Početna > Novosti > Parkovi na konferenciji Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)

Novosti

Parkovi na konferenciji Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)

Varaždinsko groblje, kojim upravljaju Parkovi d.d., član je Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE). To je udruga znamenitih groblja Europe koja okuplja privatne i javne organizacije koje upravljaju grobljima od povijesnog ili umjetničkog značaja. S ciljem promocije groblja kao naše kulturne i povijesne baštine i podizanja svijesti kod europskih građana o važnosti tih značajnih groblja, članovi ove udruge međusobno dijele iskustva i najbolje prakse upravljanja grobljima te surađuju na međunarodnim projektima koji se odnose na zaštitu, obnovu i održavanje značajnih groblja. Jedna od aktivnosti ove udruge je i godišnja konferencija koja okuplja stotinjak profesionalaca, znanstvenika i umjetnika kojima je u fokusu groblje. 

Udruga znamenitih groblja Europe održala je prošli tjedan konferenciju u Innsbrucku. Među stotinjak sudionika iz Europe bili su i predstavnici Parkova i dr.sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu. 
Konferenciju su otvorili Georg Willi, gradonačelnik Innsbrucka i predsjednica ASCE-a i direktorica Mariborskih groblja, mag. Lidija Pliberšek. Europska godina kulturne baštine je 2018 godina, što je bila i inspiracija za glavnu temu ovogodišnje konferencije -  “European Cemeteries in the European year of Cultural Heritage”.


Ove godine u studenome obilježava se 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata. Ova konferencija bila je stoga prigoda za govoriti o žrtvama (pokopanim vojnicima) na Varaždinskom groblju, pogotovo jer znamo njihov identitet. Dr. Huzjan je na konferenciji održao predavanje na temu "Warriors section of the Varaždin city cemetery - the 100th anniversary of the end of the World War 1"

Prezentirana je analiza o žrtvama rata, ali i nacrti i fotografije uređenja Ratničkog odjela na groblju tijekom 1930.-ih te kako je u stvarnosti ono provedeno. Na kraju, prikazano je i kako je taj lokalitet uređen danas.


Članovi konferencije posjetili su i groblja Western Cemetery i Műhlau Cemetery. Konferencija je završila svečanim prijemom u Villa Blanca, gdje se sudionicima konferencije na sudjelovanju zahvalio Georg Willi, gradonačelnik Innsbrucka.

Parkovi su groblje uključili i u turistički projekt European Cemeteries Route (ruta europskih groblja), koji je 2011.godine dobio i prestižnu nagradu u okviru nagrada Ulysess 2011, koje svake godine dodjeljuje Svjetska turistička organizacija. 

Kao dio European Cemeteries Route naše se groblje promovira diljem Europe, što utječe na prepoznatljivosti Varaždina i varaždinskog groblja u europskim okvirima. I zbog toga su u Parkovima posebno ponosni na činjenicu da je varaždinsko groblje najposjećenija turistička destinacija u gradu. Također, iako danas postoji već više od 30 kulturnih ruta koje djeluju pod okriljem Vijeća Europe, varaždinsko groblje jedino je iz Varaždina dio neke od njih. 

Parkovi kao primjer dobrog i kvalitetnog upravljanja grobljima i gradskom hortikulturom

Danas, 30.studenog, ugostili smo predstavnike deset najvećih gradskih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije koji su u Varaždin stigli kako bi im naši stručnjaci prenijeli svoja iskustva u hortikulturnom uređenju, po čemu je varaždinska tvrtka međunarodno prepoznata.
Za posjeta Parkovima, gosti su  studijski posjetili Gradsko groblje Varaždin, priznato kao jedno od najljepših u Europi i učlanjeno u asocijaciju Znamenitih europskih groblja. Šetnjom varaždinskom gradskom jezgrom, gosti su se mogli uvjeriti zašto su Parkovi po inovativnim rješenjima uređivanja gradskih zelenih površina, poznati u međunarodnim razmjerima.
Ovaj je susret ujedno bio prilika za razgovor o najnovijim izazovima upravljanja komunalnim tvrtkama i iskustvima Parkova na tom području.

Parkovi na stručnoj ekskurziji Udruge vrtlara Varaždinske županije

Udruga vrtlara Varaždinske županije, 25. studenog 2018. godine organizirala je stručnu ekskurziju u općinu Dobrovnik u Sloveniji. Djelatnici Parkova d.d., kao članovi, odazvali su se na poziv Udruge te posjetili proizvodne prostore Udruge LUŠT u Renkovcima, koja djeluje pod tvrtkom Paradajz d.o.o.,  iprisustvovali na Danu otvorenih vrata u tvrtki Ocean Orchids u Dobrovniku.  

Dvije nagrade za Parkove na strukovnoj konferenciji u Zadru

Predstavnici varaždinskih Parkova sa treće su se sektorske Konferencije o održavanju groblja i pogrebničkim uslugama, koja se 19. i 20. studenoga održala u Zadru, vratili sa dvije osvojene nagrade.
Tvrtka je nagrađena za Upravljanje srednjim grobljima dok je djelatnica Parkova, Romana Brkić Knežević, dobila nagradu za Razvoj praktičnih rješenja u upravljanju grobljima.
Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook