> Početna > Novosti > Završena sadnja drveća u parku kod Sveučilišta Sjever

Novosti

Završena sadnja drveća u parku kod Sveučilišta Sjever

Završila je sadnja drveća u  parku kod Sveučilišta Sjever u Križanićevoj ulici. 
Parkovi su na temelju hortikulturnog projekta Šumarskog instituta u Varaždinu uređenje parka završili sadnjom 50 javora. Uz drvored i sadnju ostalog ukrasnog drveća Parkovi će obnoviti i travnjak, a već su posađene gredice ukrasnog grmlja i pokrivača tla.

Za direktora Parkova, Alana Runca, sadnja drveća nema samo gospodarsko značenje po njegovu tvrtku. "Stabla su zdravlje. Njihov utjecaj na psihofizičko zdravlje čovjeka je nemjerljiv. Apsorbiraju štetne plinove, reguliraju vlažnost zraka, smanjuju utjecaj buke, štite od prašine … Utječu na smanjivanje stresa i ključna su za kvalitetu života. Zbog toga se u blizini zelenih površina  povećava vrijednost nekretnine pa su zelene oaze privlačne i investitorima." rekao je direktor Runac.

On je svjestan da se u prostornim planiranjima često rukovodi ekonomskim argumentima, a na uštrb zelenih površina. U Varaždinu se dosad skromnije ulagalo u sadnju novih stabala, a Parkovi su uglavnom stara i bolesna stabla mijenjali novima. Direktor Alen Runac je odlučio promijeniti ovakvu praksu i u suradnji s Gradom Varaždinom aktivno raditi na sadnji drveća gdje god je to moguće, a otvoreni su, kaže, za sve prijedloge građana u tom smjeru. "Želimo li kvalitetan život, potrebno je zelenu infrastrukturu razvijati jednakom dinamikom kao i komunalnu, paralelno s razvojem grada" zaključio je direktor Parkova, Alan Runac.

Završena sadnja drveća u parku kod Sveučilišta Sjever

Završila je sadnja drveća u  parku kod Sveučilišta Sjever u Križanićevoj ulici. 
Varaždinski Parkovi su na temelju hortikulturnog projekta Šumarskog instituta u Varaždinu uređenje parka završili sadnjom 50 javora.
Uz drvored i sadnju ostalog ukrasnog drveća Parkovi će obnoviti i travnjak, a već su posađene gredice ukrasnog grmlja i pokrivača tla.

Parkovi na konferenciji Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE)

Varaždinsko groblje, kojim upravljaju Parkovi d.d., član je Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE). 

Udruga znamenitih groblja Europe održala je prošli tjedan konferenciju u Innsbrucku. Među stotinjak sudionika iz Europe bili su i predstavnici Parkova i dr.sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu. 

Dr. Huzjan je na konferenciji održao predavanje na temu "Warriors section of the Varaždin city cemetery - the 100th anniversary of the end of the World War 1". Prezentirana je analiza o žrtvama rata, ali i nacrti i fotografije uređenja Ratničkog odjela na groblju tijekom 1930.-ih te kako je u stvarnosti ono provedeno. Na kraju, prikazano je i kako je taj lokalitet uređen danas.


Aranžeri Parkova osmislili instalaciju Japanskog vrta za 23. Međunarodnu izložbu cvijeća u Varaždinu

Varaždinski Parkovi tradicionalno su se predstavili na Međunarodnoj izložbi cvijeća, otvorenoj u sklopu programa Varaždinskih baroknih večeri sinoć u atriju Staroga grada.

Na izložbi u organizaciji Udruge vrtlara Varaždinske županije, 23.- oj po redu, Parkovi su izložili instalaciju Japanskog vrta kao odgovor na ovogodišnju temu barok, glazba i cvijeće, s podtemom Japan, budući da je zemlja s dalekog istoka partner 48. Baroknih večeri.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook