> Početna > Novosti > Parkovi na stručnoj ekskurziji Udruge vrtlara Varaždinske županije

Novosti

Parkovi na stručnoj ekskurziji Udruge vrtlara Varaždinske županije

Udruga vrtlara Varaždinske županije, 25. studenog 2018. godine organizirala je stručnu ekskurziju u općinu Dobrovnik u Sloveniji. Djelatnici Parkova d.d.  kao članovi odazvali su se na poziv Udruge te krenuli put Slovenije. 

U sklopu stručne ekskurzije posjetili smo proizvodne prostore Udruge LUŠT u Renkovcima, koja djeluje pod tvrtkom Paradajz d.o.o.,  te prisustvovali na Danu otvorenih vrata u tvrtki Ocean Orchids u Dobrovniku.  

Pri dolasku u Lušt poslovne prostore ljubazno osoblje nas je dočekalo te nam serviralo rajčicu koju smo degustirali i pritom ocjenjivali. Potom smo obukli zaštitna odjela u cilju smanjenja unosa zaraze u proizvodni prostor rajčica. Tako zaštićene, zaposlenica nas je provela kroz ogledni staklenik i upoznala nas načinom na koji se uzgajaju LUŠTni paradižniki, odnosno LUŠTne rajčice. Prilikom obilaska bili smo slobodni konzumirati plodove rajčice različitih sorti. LUŠT rajčice proizvedene su po integriranim načelima biljne proizvodnje bez primjene zaštitnih sredstava.

Rasadnik u Renkovcima u kojem sazrijevaju LUŠT rajčice obuhvaća 90.000 m2 (9 ha) staklom prekrivene površine. U neposrednoj blizini staklenika nalazi se bušotina s geotermalnom vodom koja pomaže zagrijavanju prostorija u hladnijim mjesecima, kad je Sunčeva energija svedena na minimum.

LUŠT rajčice oprašuju bumbari  koji su dio stalne faune u staklenicima. Oprašivanjem bumbari osiguravaju dobar prinos rajčice, a uz to su i dokaz da se u proizvodnji LUŠT rajčica ne upotrebljavaju štetna sredstva za zaštitu bilja. U suprotnom bumbari ne bi preživjeli. 
U staklenike se unose i prirodne neprijatelji (grabežljivci) koji sprečavaju razvoj štetnika ako se oni pojave. 

Kako bi rajčici osigurali najbolje uvijete za rast te sazrijevanje plodova u LUŠT rasadnicima koriste potpuno prirodne sastojke za sadnju. To je mješavina treseta i kokosovih vlakna. 
U LUŠT staklenicima rajčice dozrijevaju tijekom čitave godine.

LUŠT rajčice se beru isključivo ručno kao bi se spriječila mehanička oštećenja. Ručna berba jamči da će se ubrati samo zrele rajčice. Upravo zato je okus LUŠT rajčice točno onakav kakav mora biti, tvrde uzgajivači.

Nakon upijanja znanja o cjelogodišnjem uzgoju rajčice u staklenicima te uživanja plodova rajčice krenuli smo put Dobrovnika i Ocean Orchids. U Ocean Orchids tvrtki održavali su se dani otvorenih vrata pod nazivom „Festival orhideja“.  Iz tog razloga, razgledavanje tropskog vrta bilo je besplatno. U tvrtki su svoje radno mjesto oplemenili šarenom tropskom divljinom – tropskim vrtom, koji se nalazi uz proizvodne prostore, na prostoru od 1.500 m2. U vrtu smo se uz brojne vrste orhideja divili i mnogim tropskim i suptropskim biljkama iz cijeloga svijeta. Šetnja vrtom omogućila nam je blisko proučavanje biljaka koje su nam znane iz dnevne rutine; banana, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, đumbir i mnoge druge. Iz ovog tropskog vrta zavirili smo i proizvodni prostor gdje svaki dan počinje cvasti 4.000 orhideja. 

Predsjednica Udruge, Blanka Pazman, mag. ing. hortikulture, organizirala je kratki zabavno-edukativni program prilikom kojeg su članice Udruge, cvjećarke-aranžeri, imale priliku raditi pod mentorstvom gospodina Han Meerhoff, vrhunskog cvjetnog aranžera iz Nizozemske. Aranžirale su orhideje u tegli na temu Advent. 

Proizvodnja orhideja u Ocean Orchids odvija se na 40.000 m2 modernih zaštićenih prostora u kojem se godišnje može proizvesti 2 milijuna cvatućih Phalaenopsis orhideja.

Baš kao i u LUŠT staklenicima, u Ocean Orchids-u koriste se izvorom geotermalne vode za zagrijavanje svojih proizvodnih prostora. U Ocean Orchids tako ostvaruju koncept poslovne ideje koja se temelji na principu održivosti jer 85% potreba za grijanjem staklenika dolazi iz geotermalne energije. 

Posjetom tropskom vrtu i Ocean Orchids završila je stručna ekskurzija.

Obavijest vlasnicima za čije grobnice su se stekli uvjeti da se proglase napuštenima

Na temelju članka 14. stavak 1. Zakona o grobljima (NN 19/98 i 50/12), stekli su se uvjeti za proglašenje dolje navedenih grobnica na Gradskom groblju u Varaždinu napuštenim:

Polje

Red

Broj grobnice

Plaćeno do

Zadnji ukopani

Godina ukopa

8

11

307

31.12.2008.

Kovačić Hermina

1952.

8

23

469

30.06.2007.

Bojnić Ivana

1973.

9

1

1258

31.12.2004.

Varga Marija

1988.


Parkovi na Konferenciji u Bruxellesu

Predstavnici varaždinskih Parkova, direktor tvrtke Alen Runac i stručna suradnica Jelena Sekelj predstavili su Europskoj komisiji i zastupnicima EU parlamenta u Bruxellesu iskustvo Parkova u učinkovitom upravljanju javnim komunalnim poduzećima.
Parkovi su na 5. konferenciju o komunalnim uslugama i infrastrukturi, održanoj na temu “Komunalna infrastruktura u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027” pozvani kao vodeća tvrtka branše u  Hrvatskoj. 

O potrebi izgradnje grobne kuće europskim je parlamentarcima i članovima Europske komisije govorio direktor Parkova, Alen Runac. 
Izgradnju grobne kuće predstavio je kao važan je projekt komunalne infrastrukture za grad Varaždin, koji zbog nedostatka novca realizaciju čeka godinama. Grad nema sredstva, a za urbana područja  dosad nisu postojali raspoloživi fondovi za takve projekte.
 
- Ono što Varaždin danas ima je mrtvačnica, dok bi u gradu od 40-ak tisuća stanovnika bilo primjereno izgraditi grobnu kuću sa svim sadržajima koje ona predviđa. Mrtvačnica je  dugogodišnjim korištenjem dovedena je u kritično stanje upotrebljivosti. Kako bi Varaždinci imali dostojnu ceremoniju ispraćaja, Parkovi su zajedno s Gradom Varaždinom izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju grobne kuće – rekao je Alen Runac, između ostaloga,  u svom izlaganju u Bruxellesu.
I dodao : - Ne želimo novim nametima  od sugrađana tražiti novac za ovu kapitalnu investiciju i dodatno opteretiti njihov ionako niski standard,  međutim razvoj komunalne infrastrukture na našem je groblju nužan kako bi se postigao standard  primjeren EU. Zbog toga ćemo inzistirati da se ova investicija uvrsti među one koje će se u sljedećem programskom razdoblju 2021-2027 sufinancirati europskim sredstvima.
 
Direktor Parkova je od zastupnika u EU Parlamentu zatražio podršku u pregovorima vezanima uz sufinanciranje grobne kuće na varaždinskom groblju, ali i veće razine zaštite budući da u komunalnoj djelatnosti održavanja groblja i zelenih površina Hrvatska poprilično zaostaje za europskim standardima. 

Vrtni centar privremeno zatvaramo zbog zimskog mirovanja biljaka

Obavještavamo vas da je naš vrtni centar od sutra zatvoren. Biljke su otišle u mirovanje, radova u vrtu trenutno nema.. Vrtni centar ćemo ponovno otvoriti kada će vremenske prilike biti pogodnije.

Cijelo vrijeme Vam stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja i potrebe. Slobodno nas kontaktirajte na telefon 042 332 777 ili na email vrtlarija@parkovi.com.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook