> Početna > Novosti > Parkovi kao primjer dobrog i kvalitetnog upravljanja grobljima i gradskom hortikulturom

Novosti

Parkovi kao primjer dobrog i kvalitetnog upravljanja grobljima i gradskom hortikulturom

Danas, 30.studenog, ugostili smo predstavnike deset najvećih gradskih komunalnih poduzeća Hrvatske i Slovenije.
Oni su u Varaždin stigli kako bi im naši stručnjaci prenijeli svoja iskustva u hortikulturnom uređenju, po čemu je varaždinska tvrtka međunarodno prepoznata.
Osim za uređivanje zelenih površina,  Parkovi su u branši i sinonim za modernizaciju poslovanja i inovativnost.
Dokaz za to su brojne nagrade struke, od kojih su zadnje dvije dobivene na međunarodnoj konferenciji u Zadru, a na kojoj su se okupili predstavnici velikog broja europskih zemalja.
Za posjeta Parkovima, gosti su  studijski posjetili Gradsko groblje Varaždin, priznato kao jedno od najljepših u Europi i učlanjeno u asocijaciju Znamenitih europskih groblja, a s domaćinom Alenom Runcom, direktorom Parkova, obišli su i Stari Grad.
Na varaždinskom su se groblju sudionici upoznali sa hortikulturnim, agronomskim i tehnološkim rješenjima u upravljanju grobljem, a dobili su i jedinstvenu priliku upoznati se sa zaokruženim sustavom elektromobilnosti na groblju, koju su Parkovi razvili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša.
Parkovi, naime, imaju vlastitu solarnu elektranu i punionicu električnih vozila te četiri radna električna vozila za obavljanje svakodnevnih poslova. Cilj modernizacije je očuvanja groblja,  zaštićenog kao prirodna baština.
Uprava groblja je uslugu za korisnike unaprijedila digitalnom tehnologijom - mobilnom aplikacijom VaraždinCemetery i info stupom na groblju.
Budući su Parkovi član Asocijacije znamenitih groblja Europe, posjet je bio prilika i za edukaciju gostiju o provođenju turističko - promotivnih aktivnosti na groblju, te kako u suradnji s lokalnom zajednicom široj javnosti približiti groblja i povijest grada na drugačiji način.
Šetnjom varaždinskom gradskom jezgrom, gosti su se mogli uvjeriti zašto su Parkovi po inovativnim rješenjima uređivanja gradskih zelenih površina, poznati u međunarodnim razmjerima.
Ovaj je susret ujedno bio prilika za razgovor o najnovijim izazovima upravljanja komunalnim tvrtkama i iskustvima Parkova na tom području.
Ove je godine aktualna pojava agresivnih štetnika pa se traže načini kako se s njima izboriti. Osobito je agresivan tujin potkornjak, koji sustavno uništava tuju, a razmjeri štetnosti mogu se vidjeti u Osijeku, gdje je na Centralnom groblju posječeno 10.000 stabala tuje. Zbog najezde opasnog štetnika i na varaždinskom groblju se obavlja pojačani monitoring, a pojačane su i zaštitne mjere.
Budući je 120.000 četvornih metara tuja simbol Gradskog groblja Varaždin uvelike zaslužno za njegov današnji status, Parkovi su brzo reagirali i od Hrvatskog šumarskog instituta naručili izradu studije zdravstvenog stanja tuja na groblju.
Parkovi su dosad uspješno rješavali problem nametnika, a dokaz tome je  i višegodišnje suzbijanje šimširovog moljca, zahvaljujući čemu su na varaždinskom groblju očuvani šimširi stari pola stoljeća, Istovremeno je nametnik gotovo iskorijenio šimšir u Austriji  i Njemačkoj.
Takvi su dobri rezultati brige za hortikulturu i doveli vodeće stručnjake s tog područja u posjet Parkovima.
Direktor Parkova, Alen Runac, zadovoljan je kako kotira njegova tvrtka u branši, ali kaže da uvijek može i bolje.
- Jasno da nam imponira kad stručnjaci iz najvećih groblja u Hrvatskoj i Sloveniji dođu u Varaždin s namjerom da ovdje nešto nauče. Ali istovremeno je to velika odgovornost koja nas tjera da se stalno uspinjemo stepenicu više. Varaždinsko je groblje bilo simbol ljepote, ali i dobrog održavanja, što je uzajamno zavisno jer jedno bez drugo ne ide, a naša je misija sačuvati tu ljepotu. Zbog toga nam je stalna intencija osmisliti i dodatne korake u modernizaciji i funkcionalnosti. Pratimo svjetske trendove, ali ne idemo slijepo za njima jer upravo je originalnost  ono što Varaždinsko groblje čini jednim od najljepših u Europi, ali i svijetu. 

Obavijest vlasnicima za čije grobnice su se stekli uvjeti da se proglase napuštenima

Na temelju članka 14. stavak 1. Zakona o grobljima (NN 19/98 i 50/12), stekli su se uvjeti za proglašenje dolje navedenih grobnica na Gradskom groblju u Varaždinu napuštenim:

Polje

Red

Broj grobnice

Plaćeno do

Zadnji ukopani

Godina ukopa

8

11

307

31.12.2008.

Kovačić Hermina

1952.

8

23

469

30.06.2007.

Bojnić Ivana

1973.

9

1

1258

31.12.2004.

Varga Marija

1988.


Parkovi na Konferenciji u Bruxellesu

Predstavnici varaždinskih Parkova, direktor tvrtke Alen Runac i stručna suradnica Jelena Sekelj predstavili su Europskoj komisiji i zastupnicima EU parlamenta u Bruxellesu iskustvo Parkova u učinkovitom upravljanju javnim komunalnim poduzećima.
Parkovi su na 5. konferenciju o komunalnim uslugama i infrastrukturi, održanoj na temu “Komunalna infrastruktura u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027” pozvani kao vodeća tvrtka branše u  Hrvatskoj. 

O potrebi izgradnje grobne kuće europskim je parlamentarcima i članovima Europske komisije govorio direktor Parkova, Alen Runac. 
Izgradnju grobne kuće predstavio je kao važan je projekt komunalne infrastrukture za grad Varaždin, koji zbog nedostatka novca realizaciju čeka godinama. Grad nema sredstva, a za urbana područja  dosad nisu postojali raspoloživi fondovi za takve projekte.
 
- Ono što Varaždin danas ima je mrtvačnica, dok bi u gradu od 40-ak tisuća stanovnika bilo primjereno izgraditi grobnu kuću sa svim sadržajima koje ona predviđa. Mrtvačnica je  dugogodišnjim korištenjem dovedena je u kritično stanje upotrebljivosti. Kako bi Varaždinci imali dostojnu ceremoniju ispraćaja, Parkovi su zajedno s Gradom Varaždinom izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju grobne kuće – rekao je Alen Runac, između ostaloga,  u svom izlaganju u Bruxellesu.
I dodao : - Ne želimo novim nametima  od sugrađana tražiti novac za ovu kapitalnu investiciju i dodatno opteretiti njihov ionako niski standard,  međutim razvoj komunalne infrastrukture na našem je groblju nužan kako bi se postigao standard  primjeren EU. Zbog toga ćemo inzistirati da se ova investicija uvrsti među one koje će se u sljedećem programskom razdoblju 2021-2027 sufinancirati europskim sredstvima.
 
Direktor Parkova je od zastupnika u EU Parlamentu zatražio podršku u pregovorima vezanima uz sufinanciranje grobne kuće na varaždinskom groblju, ali i veće razine zaštite budući da u komunalnoj djelatnosti održavanja groblja i zelenih površina Hrvatska poprilično zaostaje za europskim standardima. 

Vrtni centar privremeno zatvaramo zbog zimskog mirovanja biljaka

Obavještavamo vas da je naš vrtni centar od sutra zatvoren. Biljke su otišle u mirovanje, radova u vrtu trenutno nema.. Vrtni centar ćemo ponovno otvoriti kada će vremenske prilike biti pogodnije.

Cijelo vrijeme Vam stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja i potrebe. Slobodno nas kontaktirajte na telefon 042 332 777 ili na email vrtlarija@parkovi.com.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook