> Početna > Novosti > Bogata ponuda različitih vrsta i veličina božićnih drvaca

Novosti

Bogata ponuda različitih vrsta i veličina božićnih drvaca

Duboko smo zakoračili u predbožićno razdoblje, Božić već kuca na vrata. Pripreme za ovaj veliki blagdan u punom su jeku. Odrasli jure na sve strane kako bi prikupili poklone za svoje najmilije, djeca radosno iščekuju Božić na raznim božićnim priredbama. S veselim društvom posjećujemo adventske sajmove, dok se domovima vrijednih domaćica već šire mirisi tradicijskih kolačića. 

Božić je veselje, zajedništvo, ljubav i svijetlo isprepleteno s pregršt dobrih emocija. Ujedno, razdoblje je to okarakterizirano s mnogo tradicijskih običaja. 

Jedan od najistaknutijih običaja svakako je ukrašavanje božićnog drvca na Badnjak, dan uoči Božića. 

Blagost i toplina povezanosti obitelji, ljubav i dobrota koju međusobno darujemo jedni drugima prilikom ukrašavanja svojih domova božićnim drvcem prekrasne su odlike čovječnosti i kršćanstva. Da  njegovanje ovog običaja i ove godine bude osebujno u našoj Gradskoj vrtlariji smo vam pripremili božićna drvaca veličinom, oblikom i cijenom prilagođena za svaki dom.

U prodaji imamo običnu smreku (Picea abies), srebrnu smreku (Picea pungens), Pančićevu omoriku (Picea omorika) te nordijsku jelu (Abies nordmanniana). 

Obična smreka je tradicionalno drvce koje ukrašavamo od davnina te upravo ono u dane Božića naše domove ispunjava s karakterističnim mirisom planinske svježine. Srebrna smreka posebna je zbog srebrno-plave boje svojih iglica, dok Pančićeva omorika na naličju zelenih iglica ima dvije svijetle srebrnkaste crte pa kod nje dolazi do presijavanja zelene i srebrne boje. Nordijska jela crnogorična  je elegancija u domovima, iglice ove jele svježe su zelene boje, nisu bodljikave i ne opadaju u toplini kao kod smreka.

Osim rezanih drvaca, za one ekološki osviještene, nudimo i drvca zasađena u loncima.

U ovo predbožićno vrijeme radimo:
redovnim radnim danom,   7:00 – 18:00 sati
subota, 22.12.2018.,            7:00 – 16:00 sati
nedjelja, 23.12.2018.,          7:00 – 13:00 sati
ponedjeljak, 24.12.2018.,    7:00 – 13:00 sati


Obavijest vlasnicima za čije grobnice su se stekli uvjeti da se proglase napuštenima

Na temelju članka 14. stavak 1. Zakona o grobljima (NN 19/98 i 50/12), stekli su se uvjeti za proglašenje dolje navedenih grobnica na Gradskom groblju u Varaždinu napuštenim:

Polje

Red

Broj grobnice

Plaćeno do

Zadnji ukopani

Godina ukopa

8

11

307

31.12.2008.

Kovačić Hermina

1952.

8

23

469

30.06.2007.

Bojnić Ivana

1973.

9

1

1258

31.12.2004.

Varga Marija

1988.


Parkovi na Konferenciji u Bruxellesu

Predstavnici varaždinskih Parkova, direktor tvrtke Alen Runac i stručna suradnica Jelena Sekelj predstavili su Europskoj komisiji i zastupnicima EU parlamenta u Bruxellesu iskustvo Parkova u učinkovitom upravljanju javnim komunalnim poduzećima.
Parkovi su na 5. konferenciju o komunalnim uslugama i infrastrukturi, održanoj na temu “Komunalna infrastruktura u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027” pozvani kao vodeća tvrtka branše u  Hrvatskoj. 

O potrebi izgradnje grobne kuće europskim je parlamentarcima i članovima Europske komisije govorio direktor Parkova, Alen Runac. 
Izgradnju grobne kuće predstavio je kao važan je projekt komunalne infrastrukture za grad Varaždin, koji zbog nedostatka novca realizaciju čeka godinama. Grad nema sredstva, a za urbana područja  dosad nisu postojali raspoloživi fondovi za takve projekte.
 
- Ono što Varaždin danas ima je mrtvačnica, dok bi u gradu od 40-ak tisuća stanovnika bilo primjereno izgraditi grobnu kuću sa svim sadržajima koje ona predviđa. Mrtvačnica je  dugogodišnjim korištenjem dovedena je u kritično stanje upotrebljivosti. Kako bi Varaždinci imali dostojnu ceremoniju ispraćaja, Parkovi su zajedno s Gradom Varaždinom izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju grobne kuće – rekao je Alen Runac, između ostaloga,  u svom izlaganju u Bruxellesu.
I dodao : - Ne želimo novim nametima  od sugrađana tražiti novac za ovu kapitalnu investiciju i dodatno opteretiti njihov ionako niski standard,  međutim razvoj komunalne infrastrukture na našem je groblju nužan kako bi se postigao standard  primjeren EU. Zbog toga ćemo inzistirati da se ova investicija uvrsti među one koje će se u sljedećem programskom razdoblju 2021-2027 sufinancirati europskim sredstvima.
 
Direktor Parkova je od zastupnika u EU Parlamentu zatražio podršku u pregovorima vezanima uz sufinanciranje grobne kuće na varaždinskom groblju, ali i veće razine zaštite budući da u komunalnoj djelatnosti održavanja groblja i zelenih površina Hrvatska poprilično zaostaje za europskim standardima. 

Vrtni centar privremeno zatvaramo zbog zimskog mirovanja biljaka

Obavještavamo vas da je naš vrtni centar od sutra zatvoren. Biljke su otišle u mirovanje, radova u vrtu trenutno nema.. Vrtni centar ćemo ponovno otvoriti kada će vremenske prilike biti pogodnije.

Cijelo vrijeme Vam stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja i potrebe. Slobodno nas kontaktirajte na telefon 042 332 777 ili na email vrtlarija@parkovi.com.

Kalendar sprovoda
Zelene površine
Trazilica pokojnika
Varaždinsko groblje
Pritužbe, prigovori, reklamacije upiti
Facebook