Delegacija Parkova u Europskom parlamentu razgovarala o potrebi uvođenja varaždinskog groblja u 21. stoljeće

30. siječnja 2020.

Međunarodnu je delegaciju, čijim su dijelom bili i direktor Varaždinskog groblja Alen Runac sa suradnicom Jelenom Sekelj, primio prošlog tjedna hrvatski veleposlanik u Francuskoj Filip Vučak. Alen Runac i Jelena Sekelj predstavili su osnovne značajke Varaždinskog groblja, službeno priznatoga kao jedno od najljepših europskih groblja i uvrštenog na popis hrvatske kulturne baštine i spomenika parkovne arhitekture, kao i problem s financiranjem izgradnje nove grobne kuće.


Delegacija varaždinskih Parkova, nakon međunarodnog je sastanka u Parizu, sudjelovala na 6. Konferenciji o komunalnoj infrastrukturi u Europskom parlamentu. 


Parkovi su i EU parlamentu u fokus iznova nametnuli temu potrebe uvođenja hrvatskih groblja u 21. stoljeće, a za što su grobljima potrebna europska sredstva pa Parkovi traže uvrštavanje financiranja izgradnje i obnove infrastrukture na grobljima u sljedećem programskom razdoblju, od 2021. godine do 2027.godine. Inicijativi Parkova priključile su se i druge tvrtke koje upravljaju grobljima u gradovima. Oni danas zajedno, pod vodstvom varaždinske tvrtke, nastupaju prema hrvatskim institucijama, zastupnicima u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.


- Dosadašnje nacionalno i europsko financiranje komunalnog sektora nije uključivalo djelatnost održavanja i upravljanja grobljima, a koja u 21. stoljeću nisu samo mjesta odavanja pijeteta pokojnima, već mjesta bogate kulturne baštine s iznimnim turističkim potencijalom. Zbog nemogućnosti financiranja izgradnje grobne kuće Varaždin zaostaje za komunalnim standardom kojeg imaju neki drugi hrvatski gradovi, a posebno za standardom europskih gradova. – rekao je u Bruxellesu direktor Parkova, Alen Runac.


On ne vidi razlog da i Gradsko groblje u Varaždinu ne iskoristi svoju atraktivnost za realizaciju kulturnog turističkog proizvoda. - U smart city razvojnim modelima, groblja se mapiraju, lokalne i nacionalne baze podataka o pokojnicima se umrežavaju te se brendiraju i povijesno naglašavaju grobovi znamenitih pojedinaca, ali i umjetnika koji su autori raznih monumentalnih spomenika – istaknula je Jelena Sekelj.


- Održavanje i izgradnja infrastrukture na grobljima nije samo varaždinski problem. Varaždin nema grobnu kuću primjerenu 21.stoljeću dok neki drugi gradovi nemaju sredstava za financiranje proširenja groblja, staza, odvodnje oborinskih voda, obnovu postojećih građevina i slično. I dok drugi dijelovi komunalnog sektora u Hrvatskoj hvataju korak s Europom, u našem se sektoru samo produbljuje jaz između komunalnog standarda naših građana i građana iz drugih zemalja EU. A groblja su dio komunalnog sektora i ne smijemo dozvoliti da i u slijedećem programskom razdoblju ostanu zapostavljena! – istaknula je Jelena Sekelj i u Europskom parlamentu i u Europskoj komisiji.
O čemu točno govore iz Parkova, vidi se već u 70 kilometara udaljenom Mariboru. Dok se Gradsko groblje u Varaždinu desetljećima bori za izgradnju nove grobne kuće, prikladne gradu veličine Varaždina, mariborsko je groblje otišlo daleko naprijed, s grobnom kućom kakva i dolikuje gradskom groblju u 21. stoljeću.


U tom su smjeru donijeti i zaključci u Europskom parlamentu, gdje je s našim europarlamentarcima Karlom Resslerom i Tomislavom Sokolom dogovorena suradnja na rješavanju tog problema. 


Alen Runac i Jelena Sekelj sudjelovali su i na sastanku u Europskoj komisiji sa šefom kabineta potpredsjednice za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice - Colinom Sciclunom. 


Jelena Sekelj iz Parkova zadnjih je godinu dana pojačala upozorenja o potrebi dopune programa za dodjelu EU sredstava komunalnom sektoru, a ovakva događanja redovito koristi da u ime Parkova istakne potrebu uvođenja varaždinskog groblja u moderno doba. Tako je i na sastanku u Europskoj komisiji, politički nezavisnim i glavnim izvršnim tijelom Europske unije koje predstavlja interese građana, Jelena Sekelj u ime komunalnih društava koja upravljaju grobljima predstavila problematiku zaostale infrastrukture na grobljima  i potrebu pronalaska trajnih rješenja za financiranje obnove tisuće groblja u RH, što bez sumnje predstavlja velik organizacijski i financijski izazov koji traži sinergijsko i interdisciplinarno djelovanje niza stručnjaka iz područja javne uprave, arhitekture, zaštite prirode, kulture te turizma.


Scicluna je izrazio zadovoljstvo sastankom jer je iz prve ruke čuo zanimljive projekte, ali i probleme jer na taj način mogu osmisliti kvalitetne mjere za njihovo rješavanje. Sudionici su kao jedan od ključnih problema istaknuli upravo zaostajanje za infrastukturom i demografsko pitanje koje muči brojne hrvatske sredine.


- Cilj ovih naših aktivnosti je postizanje političkog, društvenog i strukovnog konsenzusa o realizaciji inicijative koja promovira dostizanje visokih EU standarda u uređenju i održavanju groblja te civilizacijski pristup valorizaciji bogate kulturne baštine, kao i kreiranje raznovrsnije i sadržajnije turističke ponude – zaključuju Jelena Sekelj i Alen Runac.Ostavite svoj komentar