Dostizanje EU standarda pri obnovi, kulturnoj i turističkoj valorizaciji grobalja

5. veljače 2020.

Nakon što su prethodno lobirali u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji za uključenje groblja u novo sedmogodišnje financijsko razdoblje od 2021. do 2017.godine, Parkovi ne miruju s aktivnostima usmjerenima na podizanje standarda na varaždinskom groblju.

Prošli tjedan održan je važan sastanak s predstavnicima iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Hrvatskog sabora. Glavna tema sastanka bila je predstavljanje projekta ”Dostizanje EU standarda pri obnovi, kulturnoj i turističkoj valorizaciji grobalja” nastalog sinergijom komunalnih društava te nevladinog sektora i stručnih medija s ciljem rješavanja problema dugoročnog financiranja komunalne djelatnosti održavanja i bolje valorizacije grobalja.
Inicijativu Parkova i komunalnih poduzeća iz Osijeka, Siska i Splita podržala je i Grupacija održavanja groblja pri HGK, čiji predsjednik je na sastanku upozorio na potrebu dopune programa za korištenja EU sredstava u komunalnom sektoru sa grobljima, kao i za kreiranje odgovarajućih programa kroz nacionalno i EU financiranje u perspektivi 2021.-2027. 

Inicijativi su se pridružili i udruga Hrvatska pomaže te stručni časopis Komunal, koji je višestruko komunicirao ovaj problem u najširoj javnosti te na razini EU administracije.

Parkovi su na sastanku istaknuli kako je Gradsko groblje u Varaždinu već sada najposjećenija gradska turistička destinacija, ima i prepoznatljiv brend, uz napomenu kako je vrlo izazovno, skupo i zahtjevno održavati vrijednu kulturnu i prirodnu baštinu na groblju. Podsjetili su na činjenicu kako je Varaždin svrstan među razvijenije gradove i zbog toga, čak i da su postojali natječaji, ne bi imali nikakve šanse! Manje JLS kroz ruralni su razvoj radile infrastrukturu i sada gradovi, čak i u područjima s boljim indeksom razvijenosti kao što je Varaždin, zaostaju za njima. Drugi dijelovi komunalnog sektora u Hrvatskoj uspješno hvataju korak s EU, dok se u grobljanskom sektoru sve više produbljuje jaz između  komunalnog standarda naših građana i građana iz drugih zemalja EU. Varaždin ima grobnu kuću iz 1840.godine, kada je bio 4 puta manji grad. Projekt za proširenje napravljen je još 2009. godine, no od tada čeka „u ladici“. Parkovi su pozvali na hitno rješavanje šireg problema financiranja ulaganja na grobljima i zaključili kako je sad zadnji trenutak  za djelovanje kako bi se mnogobrojne investicije na grobljima uvrstile među one komunalne i kulturne projekte koji će se u idućem programskom razdoblju (su)financirati europskim sredstvima.